Matkamuksu Logo

Kassalle
  • Etusivu
  • Lapsiperhe matkustaa
  • Lasten matkaturvallisuus
Lasten Vatsataudit
Lasten matkaturvallisuus

Vatsatauti on yksi tavallisimmista ongelmista, mikä voi sattua lapselle (tai aikuiselle) lomamatkalla. Useimmiten vatsatauti johtuu puutteellisesta hygieniasta matkakohteessa ja ennen kaikkea elintarvikehygieniasta, mutta vatsataudin syy voi myös johtua matkakohteessa olevasta, kotioloista poikkeavasta bakteerikulttuurista. Bakteeriperäisen vatsataudin riski on suurempi lämpimissä maissa. Tavallisimmat vatsataudin oireet ovat oksentelu, pahoinvointi ja ripuli.


Miten vähennät vatsataudin riskiä?

Vatsataudin riskin vähentämiseksi sinun tulee ennen kaikkea ottaa huomioon kolme asiaa: hygienia, ruoka ja vesi.

Hygienia: Koska lapset, eritoten pikkulapset, usein pistävät sormensa suuhun, on hyvä pestä lasten kädet usein ja kunnolla matkan aikana. Käytä vettä ja saippuaa, käsidesiä tai molempia. Pese lasten kädet ennen aterioita ja heidän oltuaan julkisilla paikoilla missä voi altistua bakteereille, kuten vessoissa, lentokentillä, lentokoneessa, ostoskeskuksissa ja leikkihuoneissa.

Ruoka: Mikäli matkakohteessasi on iso riski bakteeritartunnalle mm. puutteellisen hygienian takia, tulee sinun pitää huoli, että lapsesi syövät vain vastavalmistettua ruokaa, joka on kypsennetty kunnolla, ja välttää ruokaa, joka on seissyt lämpimässä (esim. buffetit). Muita vältettäviä ruokia ovat kuorimattomat ja pesemättömät hedelmät ja vihannekset, pastöroimattomat meijerituotteet, uudelleen lämmitetty ruoka, jäätelö ja jääpalat.

Vesi: Monissa maissa hanavettä ei voi juoda, tai hanavesi voi sisältää bakteerikulttuurin, johon ruuansulatuksemme ei ole tottunut. Tämän vuoksi yleinen sääntö on välttää hanaveden juomista matkustaessa. Jos sinun jostain syystä täytyy käyttää hanavettä, pyri keittämään vesi ennen käyttöä vähintään minuutin ajan. Vatsataudin välttämiseksi suosittelemme pulloveden juomista hanaveden sijaan. Pidä kuitenkin huoli siitä, että vesipullo on kunnolla suljettu ja sitä ei ole uudelleen täytetty. Tilatessasi vettä tai muita juomia ravintolassa pidä huoli siitä, että pullon korkki on kunnolla kiinni, tai että pullo avataan vasta pöydässäsi.


Vatsataudin hoitaminen

Mikäli lapsesi sairastuu vatsatautiin ja oireisiin kuuluu ripuli tai oksentelu, on tärkeää pitää huoli siitä, että lapsi saa tarpeeksi juotavaa hyvän nestetasapainon ylläpitämiseksi ja elimistön kuivumisen välttämiseksi. Anna lapsen juoda usein ja pienissä määrin kerrallaan. Harkinnan mukaan voi ostaa apteekista oraalista nestehoitoa ja antaa sitä lapselle. Mikäli sinulla ei ole oraalista nestehoitoa mukana, voit valmistaa sitä itse sekoittamalla 3–4 grammaa (tuskin teelusikallinen) suolaa ja 6 teelusikallista sokeria per litra vettä (keitettyä tai pullotettua). Halutessasi voit tuoda nesteeseen makua lisäämällä siihen hieman mehua.

Ota aina yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli olet epävarma, miten lapsesi vatsatautia tulisi hoitaa.


Tässä valikoimamme lasten turva- ja hyvinvointituotteita:

Read more
Ensiapupakkaus
Lasten matkaturvallisuus

Haavoihin ja kyyneleisiin johtavat pienet onnettomuudet voivat herkästi tapahtua lomalla, tai joku voi vilustua, saada kurkkukivun tai vatsataudin. Matkustaessa ei ole pääsyä kodin ensiaputarvikkeisiin, joten on hyvä varautua etukäteen ja ottaa ensiapulaukku matkalle mukaan. Mitä ja kuinka paljon ensiapulaukkuun otetaan mukaan on makuasia, mutta myös matkakohde, matkan tarkoitus ja pituus vaikuttavat asiaan.


Alla olevasta listasta löydät ehdotuksia tarvikkeista, jotka voit laittaa matkaensiapulaukkuusi. Pidä huoli, että mukaan ottamasi tuotteet ovat lastesi ikään soveltuvia. Joitain tuotteita ei tule tai saa käyttää lasten hoitoon, ja monessa tuotteessa on minimi-ikäraja käytölle. Hanki mielellään tuotteita, jotka on tehty varta vasten lapsille, kuten esimerkiksi aurinkovoidetta, matkapahoinvointitabletteja, silmätippoja ja oraalista nestehoitoa.


Ehdotuksia ensiapulaukun sisällölle perhelomalle

Armeijan ensiapulaukku: Tämä on pienikokoinen, kompakti pakkaus (jollaista käytetään armeijassa), jossa on mm. kompressi akuutin verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Ota tällainen ensiapulaukku mukaan taskuun, käsimatkatavaraan tai reppuun.

Materiaalit haavojen hoitoon: Eri kokoisia laastareita, desinfioivaa nestettä ja/tai pyyhkeitä, antiseptistä haavavoidetta, kompressio ja haavateippiä.

(Nopea) kuumemittari: Nopea kuumemittari, joka tarvitsee vähemmän aikaa lämpötilan mittaamiseen, on välttämätön osa matkaensiapulaukkua. On olemassa digitaalisia kuumemittareita, jotka mittaavat kuumeen muutamassa sekunnissa, ja jopa kuumemittareita, jotka on rakennettu tutin sisään, mikä helpottaa vauvan kuumeen mittaamista.

Yleiset varusteet: Sakset (ei käsimatkatavarana), pinsetit, mitta (esim. asteikolla varustettu lusikka), puuvillapuikot ja pieni taskulamppu.

Antiseptiset tuotteet: Haavojen nopeasti desinfioimiseksi on hyvä olla käsillä joko antiseptisiä pyyhkeitä, suihketta tai voidetta.

Vilustumisen lievennystä: Ota mielellään mukaan nenätippoja, silmätippoja ja yskänlääkettä tavallisten vilustumisoireiden lieventämiseksi. Nenä- ja korvatipat voivat olla hyödyllisiä, jos lapsen korviin yleensä sattuu lentäessä.

Aurinkosuoja-aine: UV-vaatteiden lisäksi aurinkolomalle on tärkeää ottaa mukaan aurinkosuoja-ainetta. Pidä huoli, että tuote on sopiva lapsille ja että siinä on hyvä aurinkosuojakerroin. Harkitse myös auringolta suojaavan huulirasvan hankkimista.




Kylmäbalsami: Kylmäbalsami tai kylmäsuihke on kätevä pienempien palovammojen tai auringossa palaneen ihon hoidossa.

Puudutusvoide: Akuuttiin kipuun pienillä alueilla.

Hyttysvoide: Lapsille sopiva hyttysvoide on välttämätöntä lämpimissä maissa, joissa on paljon tauteja levittäviä hyttysiä. Ota mukaasi myös hyttysverkko sänkyihin ja lastenvaunuihin.

Oraalinen nestehoito: Mikäli kärsit ripulista tai oksentelusta, saatat tarvita oraalista nestehoitoa nestetasapainon ylläpitämiseksi ja elimistön kuivumisen estämiseksi. Tablettina oraalista nestehoitoa voi ostaa apteekista.

Ripulilääke: Lääke, joka ainakin tilapäisesti estää ripulin. Hyvä mikäli täytyy lentää tai matkustaa bussilla vatsan ollessa löysällä.

Matkapahoinvointi- ja merisairaustabletteja: Pahoinvoinnin välttämiseksi auto-, bussi- ja laivamatkalla.



Valmiit ensiapulaukut

Sivustoltamme löydät valmiita ensiapulaukkuja, jotka voit ottaa matkalle mukaan sellaisenaan tai oman ensiapulaukkusi täydennykseksi. Koon mukaan laukkuun sisältyy tuotteita haavojen hoitoon, saksia, pinsettejä, laastareita ja sideharsoa.





Edellä mainittu tieto on ainoastaan yleistä ja tulee lukea sellaisena. Mikäli olet epävarma, konsultoi aina lääkäriä, terveysasemaa tai apteekkia. Pidä huoli, että mukaan ottamasi tuotteet ovat sopivia lapsesi iän kannalta ja että niitä saa käyttää lasten ja vauvojen hoitoon. Tarkista myös tuotteiden parasta ennen päivämäärä.




Read more
Lasten UV-suoja
Lasten matkaturvallisuus

Hyvä aurinkosuoja on tärkeää niin lomalla kuin kesäisinä päivinä kotioloissa. Lapset ovat aikuisia herkempiä haitalliselle UV-säteilylle, sillä lasten ihossa on vähemmän suojaavaa melaniinia. Noin yleisesti suositellaan, että pikkulapsia ei altisteta suoralle auringonvalolle. Tämä voi olla vaikeaa, minkä takia huolellinen auringonsuoja on tärkeää. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, milloin UV-säteilyn aiheuttama riski on suurimmillaan.


Mitä UV-säteily on?

UV-säteilyalueet: UV-säteily jaetaan kolmeen säteilyalueeseen: UV-A, UV-B ja UV-C, joista viimeksi mainittu imeytyy ilmakehään eikä koskaan pääse maan pinnalle. Sekä UV-A että UV-B voivat vahingoittaa ihosoluja; yksinkertaistettuna UV-A tummentaa ihon pigmenttiä ja UV-B aiheuttaa ihon palamista. Tarkemmin UV-säteilystä voit lukea täältä.

UV-säteilyn määrä: Säteilyn määrään, jolle iho altistuu, vaikuttaa mm. auringon korkeus taivaalla, johon puolestaan vaikuttaa vuodenaika, kellonaika sekä maantieteellinen sijainti. Suomessa UV-säteilyn määrä on vähäisempi talvella kuin kesällä, ja mitä lähempänä päiväntasaajaa olet, sitä suuremmalle määrälle UV-säteilyä altistut vuosittain. Tämä johtuu siitä, että etäisyys maan pinnan ja auringon välillä on lyhyempi päiväntasaajalla.

Melaniini: Melaniiniksi kutsutaan ihon ruskeaa pigmenttiä, jonka tehtävänä on suojella ihosoluja UV-säteilyltä. Kun iho altistuu UV-säteilylle, melaniinin määrä iholla kasvaa. Pidä mielessä, että lapsilla on iholla vähemmän melaniinia, minkä vuoksi lapset ovat herkempiä UV-säteilylle.

UV-säteilyn vaikutukset: Liiallinen määrä UV-säteilyä voi johtaa ihon palamiseen ja ekseeman kehittymiseen, ja pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa ihosyöpää. UV-säteilyllä on tosin myös myönteisiä vaikutuksia, kuten elimistön D-vitamiinin valmistuksen edistäminen. D-vitamiini säätelee luurangon ja hampaiden kalkkitasapainoa. Parhaan D-vitamiinin valmistusta edistävän vaikutuksen saamiseksi riittää tosin ulkona oleminen 15–30 minuutin ajan (hieman kauemmin talvisin).




Aurinkosuoja lapsille

Paras auringonsuoja on sisällä pysyminen, mutta tämä ei tietenkään ole kovin houkuttelevaa, kun aurinko paistaa ulkona tai kun ollaan perheen kanssa rantalomalla. Ulkona ollessa tulee mahdollisimman suuri osa lapsen tai vauvan ihosta suojata.

Vaatteet: Lasten tavalliset vaatteet, joiden auringonsuojakerroin on 10–30, suojaavat jonkin verran UV-säteilyä vastaan. Valitse pitkähihainen t-paita, pidemmät shortsit sekä isolierinen lippis tai aurinkohattu. Lippalakissa saisi mielellään olla niskasuoja.

UV-vaatteet: Nykyään on myynnissä sekä ”tavallisia” että rantavaatteita, joiden aurinkosuojakerroin on noin 50. Kun vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä, suositellaan päälle pantavaksi UV-vaatteita, joissa on pidemmät lahkeet ja hihat.

Hattu: On tärkeää suojata päänahka, kasvot, niska ja korvat hyvällä aurinkohatulla tai lippalakilla. Lapset ja vauvat, joilla on ohuet hiukset, polttavat helposti päälakensa. Hyvä, isolierinen aurinkohattu tai lippis antaa mukavan suojan kasvoille. Mikäli valitset lippalakin, varmista, että lippalakissa on niskasuoja ja että se peittää korvat.

Aurinkolasit: Voimakkaassa auringonvalossa on tärkeää suojata lasten silmät aurinkolaseilla. Valitse aurinkolasit, joissa on 100 % UV-suoja (Kategoria 3 – UV-suoja 400) ja jotka istuvat hyvin. Aurinkolasit, jossa on niskahihna, istuvat paremmin päässä ja päästävät siten läpi vähemmän UV-säteilyä.

Aurinkosuoja-aine: Kohdat, joita UV-vaatteet eivät peitä, tulisi suojata aurinkosuoja-aineella. Aurinkosuoja-aineita löytyy paitsi voiteena, myös suihkeena ja roll-on-tuotteina. Valitse lapsille suoja-aine, jolla on suuri aurinkosuojakerroin (vähintään 30) ja joka on mieluiten tunnetulta merkiltä, jotta voit olla varma laadusta. Tarkista parasta ennen päivämäärä, sillä vanhentunut aurinkovoide antaa heikomman suojan.

UV-teltta ja aurinkovarjo: Aurinkolomalle on hyvä ottaa mukaan joko UV-teltta tai riittävän suuri aurinkovarjo. Ota huomioon, että nämä eivät yksinään anna riittävää suojaa UV-säteilyä vastaan, vaan nämä keinot tulee yhdistää muiden suojakeinojen, kuten aurinkovoiteen ja Uv-vaatteiden, kanssa.

Sivustoltamme löydät UV-uimapukuja, aurinkohattuja, aurinkolaseja ja UV-telttoja.

.




Mitä tulee ottaa huomioon lasten ollessa auringossa?

Pidä mielessä, että UV-säteily lisääntyy korkeuden kasvaessa sekä säteilyä heijastavien aineiden kuten lumen, hiekan tai veden ääressä. Lisäksi pilvien vaikutus UV-säteilyyn on pienempi kuin mitä voisi olettaa. Samoin kuin tuuli, pilvet helposti aiheuttavat harhaanjohtavan turvallisuuden tunteen viilentävän vaikutuksensa vuoksi. Huomaattehan, että UV-säteily läpäisee ikkunalasin ja UV-säteilyä on myös varjossa.

Vesi: Vesi heijastaa UV-säteilyä ja siten lisää sen vaikutuksia. Säteily tunkeutuu myös jonkin verran veden pintaa syvemmälle, mikä kannattaa pitää mielessä, kun lapset polskivat vedessä. Märät vaatteet suojaavat heikommin säteilyltä kuin kuivat vaatteet.

Hiekka: Myös hiekka heijastaa auringonvaloa ja siten lisää UV-säteilyn vaikutuksia. Lasten niska ja olkapäät ovat erityisen alttiita säteilylle lasten leikkiessä hiekassa.


Venematka
: Kuten rannallakin, säteily lisääntyy veneellä matkustaessa.

Tuuli ja pilvet: Tuulella ja pilvillä on viilentävä vaikutus, minkä takia säteilyn vaikutusta tai voimakkuutta ei aina huomaa. Tämä tulee pitää mielessä eritoten venematkalla, hiihtäessä tai pulkkamäessä.

Lumi: Lumi heijastaa valoa voimakkaasti ja siten vahventaa säteilyn vaikutuksia. Vaikutus on sitä vahvempi mitä korkeammalla ollaan, mikä kannattaa pitää mielessä vaikkapa laskettelulomalla.

Ajankohta: Vältä lasten, etenkin pienten lasten ja vauvojen, altistamista auringolle sen ollessa korkeimmillaan, n. klo 11–15 välisenä aikana. Hyvä peukalosääntö on välttää auringossa olemista silloin, kun varjosi on omaa pituuttasi lyhyempi.

 

Read more
Hyönteissuoja
Lasten matkaturvallisuus

Kun matkustaa lämpimissä ja troppisissa maissa, tulee suojata itsensä ja perheensä hyttysiltä. Monissa lämpimissä maissa hyttyset levittävät tauteja kuten malaria, denguekuume ja Japanin aivotulehdus. Tästä hyttyssuojasta kertovasta artikkelista voit lukea, miten voit suojata lapsesi hyttysten puremilta.


Parannettu hyttyssuoja lomalla

ILämpimissä ja kosteissa maissa, joissa vietetään paljon aikaa ulkona jopa pimeän tultua, on käytännössä mahdotonta suojautua hyttysten puremilta täysin. Monissa trooppisissa maissa on sekä päivä- että yöaktiivisia hyttysiä, mikä tekee suojautumisesta entistä hankalampaa. Sen sijaan tulee pyrkiä minimoimaan puremien määrää niin paljon kuin mahdollista. Koska lapset yleensä ovat lähempänä ympäristöjä, joissa hyttyset viihtyvät (maan lähellä, pensaissa, varjossa jne.) on erityisen tärkeää suojata lapset hyttysten varalta.

Vaatteet: Koska hyttysillä on taipumus hakeutua tummille vaatteille, hyttysten puremilta suojautuakseen kannattaa pitää vaaleita vaatteita, mieluiten pitkillä hihoilla ja lahkeilla. Löysät vaatteet suojaavat puremilta silloinkin, kun hyttyset onnistuvat puremaan kankaan läpi. Vaatteiden antaman suojan lisäämiseksi voit suihkuttaa vaatteet hyttyssuihkeella tai aineella, joka sisältää permertiiniä. Suojaa myös jalkasi sukilla ja kengillä, etenkin paikoissa, joissa on tavallista tulla hyttysten puremaksi, kuten istuessa ravintolassa lämpimissä maissa.

Käyttäytyminen: Kannattaa välttää ympäristöjä ja paikkoja, joista hyttyset pitävät. Tavallisesti hyttyset viihtyvät lämpimissä ja kosteissa paikoissa, etenkin tyynen ja liikkumattoman veden luona. Hyttysiä houkuttelee tummien vaatteiden lisäksi ohut iho ja hienhaju. Hyttyset eivät pidä viileistä tai tuulisista paikoista.

Loma-asunto: Koska hyttyset eivät pidä viileästä, ilmastointi on hyvä suoja hyttysiä vastaan. Järjestä ilmastointi kuitenkin siten, että se kattaa koko perheen, jopa mahdolliset lisä- ja matkasängyt. Varmista, että loma-asunnossa on suljettavat ikkunat ja/tai riittävät hyttysverkot ikkunoihin. Pidä ovet ja ikkunat kiinni ja valot pois päältä hämärän aikaan, yöllä ja aamunkoitteessa, jolloin hyttyset ovat aktiivisimmallaan.




Hyttyskarkote
: Hyvä hyttyssuihke, - roll-on tai -voide antaa yleensä hyvän suojan hyttysiä vastaan, mutta suojaa tulisi täydentää peittävillä vaatteilla. Tavallisissa hyttyskarkotteissa on aktiivisia aineita, joista tavallisimmat ovat DEET ja sitruunaeukalyptusöljy. On tärkeää, että hyttyskarkote soveltuu lapsesi ikään, toisin sanoen, että karkotteessa on sopivan korkea konsentraation karkotteen aktiivista ainetta. Lue pakkaus huolella ja kuuntele apteekin neuvoja hyvän hyttyskarkotteen löytämiseksi.


Pidä huoli, että:

- Valitset lapsesi ikään soveltuvan hyttyskarkotteen.

- Luet pakkauksen ohjeet huolella.

- Älä laita hyttyskarkotetta silmiin, huulille tai käsiin.

- Levitä aine varovaisesti suun ja silmien ympärille.

- Pese kädet hyttyskarkotteen levittämisen jälkeen.

- Älä anna lapsen levittää hyttyskarkotetta itse.

- Levitä uusi kerros hyttyskarkotetta uimisen ja hikoiluttavien aktiviteettien jälkeen.

- Säilytä hyttyskarkote lasten ulottumattomissa.

 

Hyttysverkko: Sekä lomalle lämpimissä maissa että lämpimille kesäöille kotona on hyvä hankkia kunnollinen hyttysverkko lastenvaunuun, lastensänkyyn ja matkasänkyyn. Varmista, että hyttysverkko on suljettava, ja että sen reiät ovat riittävän pienet, etteivät hyttyset pääse läpi, muttei niin pienet, että ilmanvaihto häiriintyy. Kaikki sivustomme hyttysverkot sänkyihin ja lastenvaunuihin löydät kohdasta hyttysverkot.


Tässä valikoimamme erilaisia lasten hyttysverkkoja:

Read more