Matkamuksu Logo

Kassalle
  • Etusivu
  • Lapsiperhe matkustaa
Lentäminen rattaiden kanssa
Lentäminen lasten kanssa

Lastenvaunujen mukaan ottaminen lennolle yleensä vaatii lastenvaunujen luovutusta matkatavarana lähtöselvityksen yhteydessä. Tämä tuo mukanaan riskin, että vaunut vioittuvat matkan aikana, ja toisaalta tarkoittaa, ettei lapsille löydy kuljetusmenetelmää lentokentällä. Tässä artikkelissa voit lukea mm. siitä, mitä suurimpien lentoyhtiöiden säännöt sanovat lastenvaunuista, miten voit suojata matkatavaraksi luovutettua lastenvaunujasi ja vaihtoehtoja lastenvaunuille itse lentokentällä.


Sisältyykö matkatavaraksi luovutettu lastenrattaat lentolipun hintaan?

Suurimmassa osassa Suomesta lentävistä lentoyhtiöillä lastenrattaat voi luovuttaa matkatavaraksi ilmaiseksi, mikäli lapsesi on enintään 24 kuukauden ikäinen, eli kun lapsi istuu lennon aikana vanhemman sylissä oman istuinpaikan sijasta. Yli 24 kuukautta vanhojen lasten lastenrattaiden tapauksessa säännöt vaihtelevat lentoyhtiöiden välillä.

Finnair: Lastenrattaiden luovuttaminen matkatavaraksi on ilmaista lapsen iästä huolimatta.

SAS: Enintään 24 kuukauden ikäisille lapsille lastenrattaiden tai turvaistuimen luovuttaminen matkatavaraksi sisältyy vanhemman lipun hintaan. Yli 24 kuukauden ikäisille ei tarjota ilmaista lastenrattaiden luovutusta, vaan lastenrattaista on maksettava saman verran kuin tavallisista matkatavaroista.

Norwegian: Lastenrattaiden tai turvaistuimen luovuttaminen matkatavaraksi on ilmaista lapsen iästä huolimatta.

Turkish Airlines: Lastenrattaiden luovuttaminen matkatavaraksi on ilmaista lapsen iästä huolimatta.

Thomas Cook Airlines (charter): Alle 2-vuotiaiden lasten lastenrattaat saa ottaa matkalle mukaan ilman, että rattaiden paino lasketaan mukaan matkatavaroiden kokonaispainoon. Mikäli lapsi on 2-vuotias tai vanhempi, lastenrattaiden paino lasketaan mukaan sallittuun matkatavaroiden kokonaispainoon.

TUI ja VING: Eivät anna selkeää tietoa lastenrattaiden luovutuksesta; sen sijaan he viittaavat lentoyhtiön sivuille, jotta voit omatoimisesti selvittää mitkä säännöt pätevät tilanteeseesi.


Suojaa matkatavaraksi luovutettua lastenrattaita

Kun luovutettuja matkatavaroita ja lastenrattaita käsitellään karkeissa ja joskus likaisissa ja kosteissa (kuten sateessa) olosuhteissa, tulisi lastenrattaat pakata suojaavaan kuljetuslaukkuun tai -pussiin. Irrota irrotettavat osat kuten renkaat, mukinpidin, auringonsuoja, yms. Monilla lastenratasmerkeillä on omat varta vasten valmistetut kuljetuspussit, jotka tosin usein ovat melko kalliita. Useimmilla lentokentillä voi ostaa isoja muovipusseja (tavallisesti noin 5 euroa) joihin lastenrattaat voi laittaa. Muovipussit eivät suojaa kolhuilta, vaan ainoastaan lialta ja naarmuilta. Markkinoilla on myös yleisiä kuljetuslaukkuja, joilla rattaita voi suojata. Sivustoltamme löydät tällaisia laukkuja kohdasta Lastenrataslaukut.




Mikäli olet huolissasi rattaiden vioittumisesta matkan aikana, yhtenä vaihtoehtona on käytettyjen rattaiden ostaminen tai yksinkertaisten, kevyiden rattaiden ostaminen nimenomaan matkaa varten.

Kun haet lastenrattaat matkatavarahihnalta, varmista ettei mikään ole mennyt rikki tai vioittunut. Mikäli havaitset vioituksen, ilmoita tästä matkatavaroiden käsittelystä vastaavalle taholle ennen matkatavaroiden luovutusalueelta poistumista. Vioituksista saatuun korvaukseen vaikuttavat se, miten rattaat oli pakattu luovutuksen yhteydessä, sekä voimassa olevat vakuutuksesi.


Lastenrattaat läpi turvatarkastuksen

Monilla lentokentillä turvatarkastuksen läpi saa ottaa mukaan pienikokoiset lastenrattaat, ja käyttää niitä aina portille saapumiseen asti. Koneeseen noustessa rattaat luovutetaan henkilökunnalle, ja rattaat annetaan takaisin lentokoneen laskeuduttua kohteeseensa. Huomaattehan, että kaikki lentoyhtiöt ja lentokentät eivät salli tätä, joten varmistakaa asian laita hyvissä ajoin ennen matkaa. Jotkut lentokentät tarjoavat lainattavaksi lastenrattaita veloituksetta – tästä ilmoitetaan yleensä suoraan turvatarkastuksessa.


Matkarattaat käsimatkatavarana

Viime vuosina myyntiin on tullut matkarattaita, jotka kokoon taitettaessa eivät ylitä lentoyhtiön käsimatkatavaroiden koko- ja painorajoitteita sekä mahtuvat hyvin matkatavarahyllylle. Muutamia markkinoiden pienempiä rattaita ovat Babyzen Yoyo+ ja GB Pocket.





Vaihtoehdot lastenrattaille lentokentällä

Lastenrattaiden sijasta lentokentällä voi olla helpompaa käyttää kantoreppua tai kokoon taittuvaa kantotuolia. Nykyään markkinoilla on monia kantoreppuja ja -tuoleja, jotka kokoon taitettua mahtuvat hyvin matkatavarahyllyyn käsimatkatavarana.

Hyvässä kantotuolissa on se etu, että sitä voi käyttää myös matkakohteessa lastenrattaiden korvikkeena. Kantotuoli on helpompi ottaa mukaan luontokohteisiin ja rannoille, mutta se toimii hyvin myös turistikierroksilla ja museoissa. Lapsi istuu tukevasti ja turvallisesti, pystyen nauttimaan maisemista samalla kun kantajalla on kädet vapaana. Monissa kantotuoleissa on taskuja ja tilaa vaihtovaatteille, vaipoille ja vauvanruualle. Sivustoltamme löydät tuotteita kohdista Kantoreput ja Kantotuolit. Vilkaise myös innovatiivisia tuotteita kuten SaddleBaby ja Piggyback Rider jotka myöskin toimivat erinomaisesti lentokentillä.





Tässä valikoimamme kuljetuslaukkuja vaunuille ja rattaille:

Read more
Lennolla nukkuminen
Lentäminen lasten kanssa

Lentokoneessa nukkuminen on usein epämukavaa ja hankalaa. Kun matkustaa alle 24-kuukautta vanhan lapsen kanssa lapselle ei anneta omaa istuinta, vaan lapsen tulee istua vanhemman sylissä, mikä on uuvuttavaa, erityisesti pidemmillä lennoilla. Pitkillä lennoilla on usein mahdollisuus tilata seinälle ripustettava vauvankori (bassinet), tosin korien määrä on rajoitettu, ja sei soveltuu vain pienille lapsille. Viime vuosina markkinoille on tullut innovatiivisia ja käytännöllisiä tuotteita, jotka lisäävät lennon mukavuutta sekä lapselle että aikuiselle.



Baby Bassinette (vauvankori)

Pitkillä lennoilla on usein tarjolla rajoitettu määrä vauvankoreja, joka on pieni sänky, jonka voi kiinnittää viereiselle seinälle (kuten yllä olevassa oikeanpuolisessa kuvassa näkyy). Koska korien määrä on rajattu, muista tilata omasi heti lipun oston yhteydessä. Vauvakorin käytölle on paino- ja ikärajat, mm. Finnair:in säännöissä maksimi-ikä on noin 6 kuukautta ja maksimipaino 9 kiloa. Eri lentokonemalleilla on omat korityyppinsä, joiden käytöstä voi kysyä lentoyhtiöltä.


SkyBaby

SkyBaby on pienikokoinen ja pehmustettu matkapatja, varustettu ”siivillä” jotka kiinnitetään siten, että lapsi makaa tukevasti ja turvallisesti patjalla. Patja antaa mukavaa tukea niin lapselle kuin vanhemmallekin, joka voi tällöin pitää kädet vapaan lentomatkan aikana. SkyBabyssa on reiät turvavyölle, minkä ansiosta sitä voi käyttää sekä lentoonlähdön että laskeutumisen aikana. Käytön jälkeen SkyBaby rullataan kokoon ja säilötään kuljetuspussiin. Lue lisää tuotteesta SkyBaby.





Airtraveller

Puhallettava patja, jossa on vetoketjulla irrotettava ja kiinnitettävä peitto. Patjaa voi käyttää vaakasuorassa makuupatjana ja pystysuorassa tuolina. Lue lisää tuotteesta Airtraveller.




Fly LegsUp

Fly LegsUp on innovatiivinen tuote, joka koostuu kolmesta ilmatyynystä kahdessa eri kokoluokassa ja kassista, joka kiinnitetään lapsen oman istuimen ja edessä olevan istuimen välille. Tyynyt kassiin sijoitettaessa muodostuu mukava jalkatuki, ja kolmatta tyynyä voi käyttää pääntukena. Tuotetta voidaan käyttää niin lapsen hereillä ollessa kuin lapsen nukkuessakin. Fly LegsUp on tarkoitettu 2–9-vuotiaille lapsille, ja sitä voi muokata lapsen kokoon sopivaksi tyynyjen täytettä ja kiinnikkeiden pituutta säätelemällä. Lue lisää tuotteesta Fly LegsUp.






JetKids BedBox

JetKids BedBox on vielä yksi innovatiivinen tuote, joka on samanaikaisesti matkalaukku, jonka päällä lapsi voi matkustaa, sekä makuu- ja istumisalusta lentokoneessa. Lentokentällä JetKids toimii lapselle kulkuvälineenä, ja lentokoneessa tuotteen voi asettaa istuimen eteen mukavaksi patjalla varustetuksi jalkatueksi. Lue lisää tuotteesta JetKids BedBox.





Tässä valikoimamme apuvälineitä lasten kanssa lentämiseen:

Read more
Yksin matkustavat lapset
Lentäminen lasten kanssa

Mikäli lapsesi tulee lentää yksin, yksin matkustaville lapsille (unaccompanied minor) on olemassa erikoissääntöjä, ja vanhempana sinun tulee huolehtia tietyistä käytännön asioista. Yksin matkustavia lapsia koskevat säännöt vaihtelevat hieman lentoyhtiöiden välillä, mutta perusperiaatteet ovat pitkälti samanlaiset.


Lapsen ikä

Useimmat lentoyhtiöt sallivat lasten matkustavan ilman vanhempia lapsen täytettyä 5 vuotta. 5–11-vuotiailla lapsilla täytyy olla saattaja kulkiessa lentokentän läpi portille. 12–16-vuotiaat lapset voivat lentää yksin ilman saattajaa, mutta ovat tarvittaessa oikeutettuja saattajapalveluihin.


Saattajapalvelun varaaminen

Saattajapalvelut voi varata joko itse lipun ostamisen yhteydessä (mahdollista ainakin Skandinavian sisäisesti) tai soittamalla lentoyhtiölle. Varatkaa saattajapalvelut välittömästi silloin kun paikkoja yksin matkustaville lapsille on rajatusti. Useimmat lentoyhtiöt ottavat maksun saattajapalvelusta (esimerkkejä hinnoista alla olevassa kappaleessa).


Maksu yksin matkustavasta lapsesta

Yksin matkustavasta lapsesta vaadittu maksu vaihtelee lentoyhtiöiden välillä. Tässä on muutama esimerkki:

Finnair: Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden sisäisillä matkoilla 40 euroa per lapsi ja suunta. Euroopassa ja Lähi-Idässä 60 euroa per lapsi ja suunta, sekä 120 euroa per lapsi ja suunta mantereiden välisillä lennoilla.

SAS (lähtö Ruotsista): Maan sisäisissä lennoissa 350 SEK per lapsi ja suunta. Muille matkoille 450 SEK per lapsi ja suunta.

Norwegian: Kaikki kohteet 500 SEK per lapsi ja suunta. Joillekin kohdemaille palvelua ei ole tarjolla.



Miten tämä toimii?

Lähtöselvitys: Tulkaa ajoissa lähtöselvitykseen, jossa sinua pyydetään täyttämään matkaan liittyvä asiakirja. Asiakirjaan täytetään mm. lapsen ja omat henkilötietosi, matkareitti sekä lapsen vastaanottajan henkilötiedot. Asiakirja laitetaan muovitaskuun, jonka lapsen on ripustettava kaulansa ympärille. Muovitaskussa pidetään myös lentolippuja, henkilöllisyystodistus ja mahdollisesti viisumi. Huoltajana sinun on otettava voimassa oleva henkilöllisyystodistuksesi mukaan lähtöselvitykseen. Sinun tulee myös auttaa lasta matkatavaroiden luovuttamisessa ruumaan.

Lähtöselvityksestä portille: Lähtöselvityksen jälkeen lentokentän tai lentoyhtiön henkilökuntaan kuuluva saattaja tulee hakemaan lapsesi ja auttaa lapsen läpi turvatarkastuksen. Ota kuitenkin huomioon, että huoltajana sinun on pysyttävä lentokentällä, kunnes lapsen lentokone on noussut lentoon. Turvatarkastuksen jälkeen saattaja vie lapsen portille, jolta lentokone lähtee. Mikäli lennon lähtöön on pitkä aika, lapsi viedään odottamaan eritoten lapsille tarkoitettuun odotustilaan. Yleensä yksin matkustavat lapset saavat nousta koneeseen ensimmäisenä.

Lentokoneessa: Lentokoneen henkilökunta vie lapsen oikealle istuinpaikalle ja huolehtii lapsesta lennon aikana.


Perille saapuminen
: Lapsi istuu paikallaan, kunnes muut matkustajat ovat nousseet koneesta. Saattaja on lasta vastassa lapsen poistuessa koneesta, ja tulee avustamaan lasta mahdollisessa bussikuljetuksessa portilta toiselle, matkatavaroiden hakemisessa matkatavarahihnalta sekä passi- ja tullitarkastuksessa kohdelentokentällä.

Lapsen saattaminen vastuuhenkilölle: Tuloaulassa lapsi tuodaan sille henkilölle, joka on mainittu lapsen asiakirjassa vastaanottajana. Huomioikaa, että lasta hakemaan tulleen henkilön on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Ruoka ja juoma: Jotkut lentoyhtiöt antavat ruokaa ja juomaa veloituksetta yksin matkustaville lapsille. Tämä ei kuitenkaan päde kaikissa lentoyrityksissä, ja lennon pituuskin voi vaikuttaa tarjoiluun. On hyvä pakata lapselle käsimatkatavaraan eväitä ja purtavaa. Hieman vanhemmille lapsille voi harkinnan mukaan antaa kortin ruuan ja juoman ostamiseksi lennolta. Useimmilla lennoille ei voi maksaa käteisellä.

Myöhästymiset: Sekä lapselle että vanhemmalle ilmoitetaan, mikäli matkan aikana sattuu myöhästymisiä.



Read more
Arlanda lasten kanssa matkustaessa
Lentäminen lasten kanssa

Matkustaessa Arlandan läpi lasten kanssa on hyvä tietää, miten lentokenttä toimii. Arlanda on laajentunut voimakkaasti viime vuosina, ja tämän seurauksena etäisyydet lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ja porttien välillä ovat myös kasvaneet. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä Arlandan navigoimiseen lasten kanssa matkustaessa.



Suunnistaminen Arlandalla

Tänä päivänä Arlandalla on neljä terminaalia, terminaalit 2, 3, 4, ja 5. Terminaalit 2 ja 5 ovat ulkomaan lennoille, kun taas terminaalit 3 ja 4 ovat kotimaan lennoille. Terminaalien välillä voi liikkua, mutta etäisyydet ovat pitkät, etenkin terminaalien 2 ja 5 välillä. SkyCity, atrium, joka sisältää ravintoloita ja kauppoja, yhdistää terminaalit 4 ja 5. Myös Arlandan kaukojunapysäkki sijaitsee SkyCityssä. Terminaalien välillä liikkuu noin kymmenen minuutin välein busseja, joilla voi matkustaa veloituksetta. Tarkista aina lipustasi, mistä terminaalista lentosi lähtee.


Lähtöselvitys ja turvatarkastus

Lähtöselvitykset ja turvatarkastukset sijaitsevat kussakin terminaalissa. Terminaalia 5 (iso ulkomaiden lentojen terminaali) lukuun ottamatta terminaaleissa ei ole erikseen turvatarkastusta lapsille ja lapsiperheille. Terminaalissa 5 lapsiperheet voivat mennä muiden edellä lentolippujen tarkastukseen, mutta tämän jälkeen heidän tulee jonottaa kuten muidenkin matkustajien. Pyrkikää tulemaan paikalle hyvissä ajoin, sillä jonot voivat olla pitkiä.


Leikkipaikat Arlandalla

Arlandalla on neljä isompaa leikkipaikkaa (yksi per terminaali). Terminaaleissa 4 ja 5 löytyy satuteemaiset, Junibackenin kanssa yhteistyössä toteutetut leikkipaikat. Terminaalissa 5 leikkipaikka sijaitsee samassa siivessä kuin portit 1–10.




Lastenrattaiden lainaaminen

Useimmat lentoyhtiöt eivät salli lastenrattaiden viemistä turvatarkastuksen läpi portille. Arlandalla on lainattavia lastenrattaita turvatarkastuksen jälkeen terminaaleilla 2, 4 ja 5. Mikäli tarvitset lastenrattaiden lainaamista terminaalissa 3, voit hakea rattaat terminaalin 2 luota. Lainattuja lastenrattaita voi käyttää ympäri Arlandaa, ja ne voi jättää portille koneeseen nousun yhteydessä.


Lastenhoitohuoneet

Lastenhoitohuoneita löytyy lähes kaikkien lentokentän vessojen yhteydessä.


Syöminen Arlandalla

 Kuten muillakin lentokentillä, syöminen on kallista Arlandalla. Lomabudjetin kannalta on hyvä ottaa omat eväät mukaan. Mikäli Arlandalla haluaa syödä, tässä on muutama ravintola, joissa on lapsiystävälliset ruokalistat (hinnat päivitetty 20. marraskuuta 2018):

Andersson Food & Akvavit (terminaali 5): Pannukakut hillolla (49 SEK) ja Lihapullat perunamuusilla (59 SEK).

O’Learys (terminaalit 2, 4 ja 5): Hampurilainen, Fish ’n’ Chips tai Kananuggetit (65 SEK).

Max (terminaalit 4 ja 5): eri hampurilaisaterioita.

Taste (terminaali 5): Lasagne, Lihapullat perunoilla tai Pannukakut hillolla (70 SEK).


Arlandasta Tukholmaan

 Mikäli et aja omalla autolla, Arlandaan pääsee pika-, kauko- tai lähijunalla sekä bussilla. Arlandan ja Tukholman välillä voi matkustaa seuraavilla kulkuvälineillä:

Arlanda Express: Pikajunalla Tukholman keskustaan pääsee noin 20 minuutissa. Aikuisten kanssa matkustavat 0–17-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Yksin matkustaakseen lapsen on oltava vähintään 8-vuotias. Nuorisolippu (8–25-vuotiaat) maksaa puolet aikuislipusta. Lastenvaunut saa ottaa mukaan junaan.

Lentobussit: Lähtevät useimmiten 10 minuutin välein kohti Tukholmaa. Matka kestää noin 40 minuuttia (pidempään ruuhka aikaan). Enintään kaksi lasta (0–7-vuotiaat) voi matkustaa ilmaiseksi täyshintaisen lipun ostaneen aikuisen seurassa. 8–17-vuotiaiden lasten nuorisolippu maksaa puolet täyshintaisesta aikuisten lipusta. Lentobusseissa on tarjolla myös perhelippuja 1–2 aikuiselle ja enintään kolmelle lapselle (8–17-vuotiaat). Lastenrattaita ei saa ottaa bussiin sisälle, vaan ne on laitettava tavaratilaan. Jokaisesta bussista löytyy yksi istuinkoroke (3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille), tosin oman turvaistuimen käyttäminen on sallittua; turvaistuin kiinnitetään bussin 3-pisteturvavyöhön. Mikäli et halua ottaa mukaan normaalikokoista turvaistuinta, markkinoilla on pienempiä, kevyitä turvaistuimia, jotka on suunniteltu nimenomaan matkustamiseen. Sivustoltamme löydät esimerkkejä tällaisista tuotteista kohdasta Lentokentälle ja takaisin.




Read more
Käsimatkatavarat lennolla
Lentäminen lasten kanssa

Kun yhä suurempi osa lentoyhtiöistä ottaa maksun ruumaan luovutetusta matkatavarasta (ja lisämaksun käsimatkatavarasta yhtiön sääntöjen ulkopuolella) ja turvatarkastusten tiukennettua on entistä tärkeämpää tietää, mitkä säännöt pätevät käsimatkatavaraan, sekä turvatarkastuksessa että eri lentoyhtiöiden lennoilla. Suurimmalla osalla lentoyhtiöillä on omat rajoituksensa käsimatkatavaran koosta ja painosta, ja eivät seuraa IATA:n suosituksia (56 x 45 x 25 cm). Tärkeää on myös tietää, mitä käsimatkatavaraan saa ottaa mukaan lasten kanssa matkustaessa

Yleisiä sääntöjä koskien käsimatkatavaraa turvatarkastuksessa

Nykyään on rajoituksia käsimatkatavaraan sallittujen nesteiden määrässä. Nesteillä tarkoitetaan mm. juomia, keittoja, voiteita, geelejä ja pakastettuja aterioita, jotka sisältävät esim. kastikkeita. Noin yleisesti nesteisiin pätevät seuraavat säännöt:

- Kaikkien nesteiden on mahduttavat enintään 100 ml suuruisiin pakkauksiin.

- Tilavuudeltaan yli 100 ml:n pakkaukset eivät ole sallittuja.

- Tyhjät pakkaukset, koosta riippumatta, ovat sallittuja (jos esim. haluaa ottaa mukaan tyhjän juomapullon ja täyttää sen vedellä turvatarkastuksen jälkeen).

- Käsimatkatavarassa olevat nesteitä sisältävät pakkaukset on laitettava läpinäkyvään, suljettavaan muovipussiin, johon mahtuu tilavuudeltaan enintään 1 litran edestä nestepakkauksia.

- Kaikki ruoka, jota ei lasketa nesteeksi, on sallittua. Ottakaa kuitenkin huomioon, että joissain maissa on tuontikiellot tiettyjen tuoreiden ruokatuotteiden suhteen.


Mitä säännöt sanovat lastenruuasta?

Lastenruuan (kuten vellin ja vauvanruokapurkkien) mukaan ottaminen käsimatkatavarassa on sallittua. Sallittua on jopa jäähauteen mukaan ottaminen lastenruuan viileänä pitämiseksi. Sinun täytyy näyttää pakkaamasi lastenruoka turvatarkastuksessa (ja laittaa ne erilliseen tavarakaukaloon). Turvatarkastuksessa henkilökunta voi valita suorittaa teknisen tutkimuksen ruualle.


Mitä säännöt sanovat lääkkeistä?

Sekä resepti- että itsehoitolääkkeitä saa pakata käsimatkatavaraan, jopa nestemäisiä lääkkeitä. Myös ensiaputarvikkeita saa pakata käsimatkatavaraan. Jäähauteen mukaan ottaminen lääkkeiden viileänä pitämiseksi on sallittua. Sinun on näytettävä pakkaamasi lääkkeet (ja laitettava ne erilliseen tavarakaukaloon) turvatarkastuksessa. Turvatarkastuksessa henkilökunta voi valita suorittaa teknisen tutkimuksen lääkkeille.





Lentoyhtiöiden säännöt koskien käsimatkatavaroita

Jotkut lentoyhtiöt seuraavat IATA:n suosituksia käsimatkatavaroiden suhteen (56 x 45 x 25 cm), mutta suurimalla osalla lentoyhtiöistä on omat rajoituksensa koskien käsimatkatavaroiden kokoa, painoa ja määrää. Alla olevasta listasta (päivitetty 9. maaliskuuta 2020) näet, mitkä säännöt pätevät 14:lle yleiselle lentoyhtiölle, jotka järjestävät lentoja lentokentillämme. Tarkistathan kuitenkin aina lentoyhtiötä koskevat rajoitteet ennen matkaasi, sillä säännöt voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla ja vaihdella kohdemaan mukaan.





Read more
Iloiset lapset autossa
Autossa lasten kanssa

Unelma automatka on sellainen, missä lapset istuvat iloisena takapenkillä ja riitelevät niin vähän kuin mahdollista. Automatkan onnistumiseksi on otettava huomioon lasten tarpeet liikunnan ja viihteen suhteen, ja jossain määrin automatka on mukauduttava näitä tarpeita silmällä pitäen. Ota mukaan viihdettä ja purtavaa, tee olo lapsille mukavaksi ja suunnittele ajoaika ja -pituudet lapsille sopivaksi.



Mukauta automatka lapsille

Kellonaika: Jos matkustat pikkulasten tai vauvojen kanssa, voit yrittää ajoittaa pitkät ajomatkat aikoihin, jolloin lapset tavallisesti nukkuisivat.

Ilmasto: Pidä lämpötila autossa suhteellisen viileänä ja avaa ikkunoita ilman vaihtamiseksi milloin mahdollista. Pyri vähentämään auringonvalon pääsyä takapenkille varustamalla ikkunat aurinkosuojilla.

Pidä taukoja usein: Pidä mieluummin monia lyhyitä taukoja kuin muutamia pitkiä taukoja. Muista tosin pitää muutama pidempi tauko, jotta koko perheellä on mahdollisuus liikkua ja syödä.

Leikkipaikat ja -puistot: Pidä tauot mieluiten leikkipaikkojen, puistojen tai viheralueiden yhteydessä. Silloin lapsilla on riittävästi tilaa liikkua ja leikkiä. Monien leikkipaikkojen yhteydessä on lisäksi piknik-alueita ja WC-tiloja.

Taukoreppu: Ota automatkalla mukaan valmiiksi pakattu ”taukoreppu”, johon on pakattu ruokaa, juomaa, istuinalusta, vessapaperia ja jotain tekemistä lapsille, kuten hyppynaru tai jalkapallo.

Tiedota lapsille matkasta: Jo ennen matkan alkua pidä huoli siitä, että lapset tietävät mitä odottaa matkalta, kuinka pitkä automatka on ja mitä mukavaa päivän aikana tulee tapahtumaan ja milloin. Lapsille on usein turhauttavaa, kun he eivät tiedä kuinka kauan ajomatka tulee kestämään.





Viihde ja purtava

Tabletti ja älypuhelin: Lataa pelejä, musiikkia, elokuvia, äänikirjoja ym. matkaa varten. Laita ylimääräinen muistikortti laitteeseen, jotta kaikelle viihteelle on tilaa ja lapsen ei tarvitse käyttää (kallista) internettiä. Ota mukaan autossa toimiva lataaja, vara-akku ja kuulokkeet. Tableteille löytyy pidikkeitä, jonka voi kiinnittää edessä olevaan istuimeen. Sivustoltamme löydät näitä kohdasta iPad pidike autoon.

Pelit: Monia pelejä on tarjolla matkalle sopivassa muodossa, jotta niitä voi mukavasti pelata takapenkillä. Myös laivanupotus, pelikortit ja korttipelit kuten UNO soveltuvat hyvin automatkoille. Vältä pelejä, joissa on monia pieniä paloja, jotka helposti häviäisivät autossa.

Askartelu: Tee askartelulaatikko, jossa on paperia, kyniä, sakset, narua, liimaa, tarroja, yms.

Kirjat ja lehdet: Sekä tavalliset kirja että äänikirjat sopivat täydellisesti pitkille ajomatkoille. Voit ottaa mukaan myös lehtiä ja sarjakuvia.

Lukuvalo: Mikäli ajatte pimeällä, taskulampun ja muutaman varapariston mukaan ottaminen voi olla hyvä idea, siltä varalta, että joku takapenkillä haluaa lukea tai askarrella. Sivustoltamme löydät lukuvalon, jonka voi kiinnittää esim. kirjaan tai edessä olevaan penkkiin.

Juoma ja purtava: Ota mukaan runsaasti juomista, jottet joudu pysähtymään matkalla ja ostamaan liikaa (kallista) juotavaa matkan varrella. Mikäli haluat pitää juomat viileänä, ota mukaan kylmälaukku; jotkut kylmälaukut voi kytkeä auton savukkeensytyttimeen. Lämpimiä juomia, keittoja ja vastaavia voi ottaa termoksessa mukaan. Jonkin naposteltavan mukaan ottaminen on melkein pakollista autolomalla, mikäli lasten halutaan pysyvän tyytyväisinä ja alhaisesta verensokerista johtuvien riitojen estämiseksi. Valmista vaihteleva valikoima purtavaa, jossa on muutakin kuin vain karkkia ja sipsejä, kuten vaikkapa hedelmiä, vihannes- ja juustopaloja, keksejä tai vaikkapa kylmiä lihapullia. Vältä tahmeita herkkuja kuten suklaata tai murustavia leivonnaisia.





Read more
Auton vuokraaminen
Autossa lasten kanssa

Mitä tulee ajatella, kun vuokraa auton lomamatkalle? Mikä vaikuttaa hintaan, miltä yhtiöltä auto kannattaa vuokrata, mikä sisältyy hintaan ja mitä tulee pitää mielessä, kun noutaa auton? Hyvin valmistautuneena välttyy monilta virheiltä ja samalla säästää merkittävän määrän rahaa.



Mitä tulee pitää mielessä autoa vuokratessa?

Auton koko: Isommissa autoissa on enemmän tilaa lapsille, turvaistuimille ja matkatavaroille, mutta isommat autot ovat myös kalliimpia vuokrata, kuluttavat enemmän polttoainetta ja vaativat kalliimman vakuutuksen. Autovuokraamot yleensä luokittelevat autot sen perusteella, kuinka monta henkilö mahtuu sisälle ja kuinka paljon tilaa on matkatavaroille (annettu määränä tietyn kokoisia matkalaukkuja). Usein vuokraamot liioittelevat matkatavaratilan suuruutta. Joissain maissa on suuria hintaeroja bensan ja dieselin välillä, joten myös tämän huomioiminen on tärkeää autoa vuokratessa.

Toiminta ja varustus: Koon lisäksi tulee auto valita käytön mukaan. Mikäli tulet ajamaan lumisilla tai kuraisilla teillä, kannattaa valita nelivetoauto. Joissain maissa lumiketjut renkaissa ovat pakollisia ja ilman niitä teillä ei pysty ajamaan. Pitää myös valita, haluaako auton manuaalisella vai automaattisella vaihteistolla – kannattaa pitää mielessä, että joissain maissa on vasemmanpuoleinen liikenne, jolloin automaattinen vaihteisto voi olla kätevämpi (ettei tottumuksesta kurota väärälle puolelle vaihdetta vaihtaessa).

Turvaistuin lapsille: Ellet halua ottaa mukaan omaa turvaistuinta, muista varata turvaistuin auton varauksen yhteydessä. Pidä huoli, että saat lapsesi ikään sopivan tuolin. Useimmiten turvaistuimesta maksetaan päivittäinen hinta, tosin hinta ei ylitä tiettyä maksimihintaa, joka saavutettaisiin muutaman päivän jälkeen. Yli 3-vuotiaille lapsille on mahdollista hankkia kannettava, eritoten matkailuun tarkoitettu turvaistuin. Sivustoltamme löydät sellaisen täältä.




Kansainvälinen ajokortti: Monissa maissa vaaditaan kansainvälistä ajokorttia, mikä on käytännössä ajokorttisi käännettynä englanniksi. Voit tilata kansainvälisen ajokorttisi esim. Autoliiton sivuilta.

Pankkikortti: Tarvitset voimassa olevan pankkikortin sekä varausta tehdessä että autoa hakiessa. Huomaathan, että vahinkotapauksissa vuokraamo veloittaa omavastuun kortiltasi, joten pidä huoli, että kortilla on riittävästi katetta tämän maksamiseksi. Mikäli vuokraat auton ulkomailla, pidäthän huolen siitä, että kortillasi voi tehdä ostoksia kyseisessä maassa.

Vuokra-auton nouto ja palautus: Yleensä vuokra-auton noutaminen on kalliimpaa keskustassa kuin lentokentällä. Kustannukset ovat huomattavasti suuremmat, jos haluat noutaa auton yhdestä paikasta ja palauttaa sen toiseen.

Rahan säästäminen: Joillain lentoyhtiöillä ja matkanjärjestäjillä on tarjolla edullisia vuokra-autohintoja vuokraamojen kanssa sovittujen erikoishintojen kautta. Hinta on yleensä alhaisempi, mikäli suuntaat tavallisiin turistikohteisiin. Tällöin vuokraamon ei tarvitse ajaa autoa tyhjänä takaisin lähtötoimipisteeseen. Jos voit olla joustava päivämäärien suhteen, voit käyttää hyödyksi ajankohtien välisiä hintavaihteluja. Sen sijaan, että vuokraat GPS:n vuokraamolta, voit käyttää älypuhelimesi GPS:ää. Tankkaa auto itse ennen kuin palautat sen vuokraamon; tämä on halvempaa kuin antaa vuokraamon tankata auto.

 


Mikä vaikuttaa vuokra-auton hintaan?

Autolaji: Auton koko ja malli, moottorin suuruus, onko autossa neliveto vai ei, sesonki, onko vaihteisto manuaalinen vai automaattinen.

Ajajan ikä: Nuoret ja iäkkäät henkilöt yleensä maksavat enemmän, sillä heillä koetaan olevan suurempi tapaturmariski.

Ajajien määrä: Useimmissa vuokraamoissa joudut maksamaan lisämaksun, mikäli auton ajajia on useampi kuin yksi.

Ajoetäisyys: Joskus vuokrahintaan kuuluu ilmainen etäisyys, joskus ei. Jos ilmainen ajoetäisyys on rajoitettu, maksimietäisyyden ylittävään ajamiseen sisältyy lisähinta.

Viikonpäivä ja sesonki: Joissakin matkakohteissa tietyt sesongit ja viikonpäivät ovat kalliimpia kuin toiset. Hiljaisella kaudella ja viikonloppuina hinnat ovat yleensä alhaisempia, ja päinvastainen pätee huippusesonkiin ja arkipäiviin.

Erikoisvarustus: Turvaistuin ja GPS eivät sisälly vuokrahintaan, ja täytyy vuokrata erikseen.

Verot ja maksut: Ennen varausta, varmista mitkä verot ja maksut sisältyvät vuokrahintaan.

Vakuutukset: Lopulliseen vuokrahintaan vaikuttavat erilaiset vakuutukset, kuten tapaturmavakuutus ja varkausvakuutus. Tarkista myös, kuinka suuri omavastuu on ja kuinka paljon omavastuun poisto maksaisi.




Mielessä pidettävää, kun noudat vuokra-auton

Aika: Vuokra-autoa noudettaessa on paljon, mitä tulee käydä läpi, ja virheitä sattuu helposti. Varaa auton noutamiseen paljon aikaa ja yritä selviytyä noudosta häiriöittä, esim. anna lastesi istua matkakumppanisi kanssa pois vuokraamon tiskin luota.

Sopimus: Lue sopimus huolella ja tarkista, että yksityiskohdat ja hinta vastaavat varaustasi. Älä stressaa, jos vuokraamossa on pitkä jono. Se on vuokraamon ongelma, ei sinun.

Vauriodokumentti: Vuokraamo tulee vaatimaan, että allekirjoitat dokumentin, jossa todetaan auton kunto luovutushetkellä. Tarkista huolella, ettei auton ulko- tai sisäpuolella ole vahinkoja. Mikäli vahinkoja löytyy, nämä tulee lukea dokumentissa, jonka vuokraamo on allekirjoittanut. Mikäli löydät vahinkoja, joita ei ole mainittu dokumentissa, pidä huoli, että vuokraamon edustaja on tietoinen viasta, merkitsee sen dokumenttiin ja allekirjoittaa sen. Naarmujen ja kolhujen lisäksi tarkista ajovalot, renkaat ja vanteet, taustapeilit ja penkkien verhoilu.

Auton fyysinen kunto: Varmista, että auto on huollettu ja tarkastettu. Tarkista renkaat (kuviointi ja ilmanpaine), että kaikki nesteet on täytetty (jarruneste, jäähdyttimen neste, tuulilasin pesuneste), ja että kaikki valot, tuulilasin pyyhkijät ja turvavyöt toimivat kuten pitää.

Tilattu varustus: Varmista, että tilaamasi varusteet on asennettu autoon ja että ne toimivat kuten pitää.

Sopivuus lapsille: Jos olet vuokrannut turvaistuimen, on tärkeää varmistaa, että se on asennettu kunnolla, on turvallinen ja lapsellesi sopiva. Varmista myös, että turvatyyny on kytketty pois sen 

Read more
Matkapahoinvointi
Autossa lasten kanssa

Käytännössä kaikki, sekä aikuiset että lapset, voivat saada matkapahoinvointia matkustaessaan autossa, bussissa tai veneellä (merisairaus). Matkapahoinvointi johtuu aivon tasapainokeskuksen saamien signaalien ristiriitaisesta tulkinnasta. Tämä artikkeli antaa vinkkejä matkapahoinvoinnin ennaltaehkäisemiseen autolomalla lasten kanssa.



Mistä matkapahoinvointi johtuu?

Matkapahoinvointi ja merisairaus johtuvat siitä, kun pään liikkeet eivät vastaa silmien tai muiden tuntoelimien aivoille lähettämiä signaaleja. Tämä tapahtuu, kun keho pysyy paikoillaan, mutta silmät ja tasapainoelimet havaitset liikkeen. Aivot vertailevat aina vastaanottamiaan tasapainosignaaleja ja odotettua kuvaa siitä, mitä ympäristössä tulisi tapahtua – kun näkymä ei vastaa odotuksia, voi tämä johtaa pahoinvointiin.


Kuka voi tulla matkapahoinvoivaksi?

Käytännössä kuka tahansa voi tulla matkapahoinvoivaksi tai merisairaaksi, tosin tämä on harvinaista alle 2-vuotiaissa lapsissa, sillä heidän tasapainoelimensä eivät ole vielä täysin kehittyneet. Joillain ihmisillä on perinnöllinen taipumus matkapahoinvointiin, kun taas kuurot ihmiset eivät tule matkapahoinvoiviksi. Migreeni, väsymys, alkoholin juonti sekä runsas tai rasvapitoinen ruoka ennen automatkaa lisäävät matkapahoinvoinnin riskiä.


Matkapahoinvoinnin oireet

Matkapahoinvoinnin ensimmäiset oireet ovat väsymys ja haukottelu. Tätä seuraavia oireita ovat vaikeus keskittyä, herkkyys mm. äkillisille liikkeille, tuoksuille (esim. ruoka, tupakka, bensa) ja epämukava olo vatsan alueella. Kun pahoinvointi iskee, tavallisimmat reaktiot ovat oksentaminen, huono vointi, paleleminen ja kylmä hikoilu. Muita oireita ovat kalpeneminen, tasapaino-ongelmat ja yliherkkyys tuoksuille.





Miten matkapahoinvointia voi ennaltaehkäistä?

Ennaltaehkäisevät toimet: Vältä täyttävää ja rasvapitoista ruokaa sekä alkoholia ennen matkaa. Hiilihydraattipitoinen ruoka matkaa edeltävä päivänä vähentää matkapahoinvoinnin riskiä. Pyri myös lepäämään ja nukkumaan hyvin ennen matkaa. Harkitse pahoinvointilääkkeen käyttöä, mikäli joku perheenjäsen on herkkä matkapahoinvoinnille – lääke otetaan yleensä tuntia ennen matkaa. Jos et ole käyttänyt pahoinvointilääkettä aikaisemmin, kokeile sitä ensin kotona, jotta tiedät, toimiiko se ja aiheuttaako se sivuvaikutuksia.

Pienennä matkapahoinvoinnin riskiä matkan aikana: Seuraa lastesi vointia matkan aikana. Mikäli he vaikuttavat hiljaisilta, kalpeilta, veltoilta tai välinpitämättömiltä, tämä voi olla merkki tulevasta matkapahoinvoinnista. Jos mahdollista, yritä suorittaa pitkät ajomatkat lasten nukkuessa: tämä vähentää pahoinvoinnin riskiä. Matkapahoinvoinnin välttämiseksi voit yrittää viedä lasten ajatukset muualle vaikkapa laulamalla yhdessä, tietovisailulla tai kuuntelemalla äänikirjaa.


Matkapahoinvoinnin riski lisääntyy takapenkillä, joten pyri istumaan auton etupenkillä tai bussin etuosassa. Vältä tekemistä, jossa katsot alaspäin, kuten lukemista ja kännykällä tai tabletilla selailua. Pidä sen sijaan katse edessäpäin, keskittyen vastaantulevaan tiehen tai horisonttiin. Vältä korkeita lämpötiloja autossa. Tuuleta jatkuvasti ja päästä raikasta ilmaa sisään. Säilytä nestetasapaino juomalla matkan aikana ja syö mieluummin pieniä määriä isojen ja tukevien aterioiden sijaan. Pidä tarpeeksi taukoja, vaikkapa leikkipaikkojen tai viheralueiden luona. Minimoi altistumista ruuan, tupakan tai bensan hajulle.

Pidä mukana oksennuspusseja, kosteuspyyhkeitä ja talouspapereja siltä varalta, että lapsen on oksennettava autossa.


Tässä valikoimamme lasten turva-, terveys- ja hyvinvointituotteita:

Read more
Lasten Vatsataudit
Lasten matkaturvallisuus

Vatsatauti on yksi tavallisimmista ongelmista, mikä voi sattua lapselle (tai aikuiselle) lomamatkalla. Useimmiten vatsatauti johtuu puutteellisesta hygieniasta matkakohteessa ja ennen kaikkea elintarvikehygieniasta, mutta vatsataudin syy voi myös johtua matkakohteessa olevasta, kotioloista poikkeavasta bakteerikulttuurista. Bakteeriperäisen vatsataudin riski on suurempi lämpimissä maissa. Tavallisimmat vatsataudin oireet ovat oksentelu, pahoinvointi ja ripuli.


Miten vähennät vatsataudin riskiä?

Vatsataudin riskin vähentämiseksi sinun tulee ennen kaikkea ottaa huomioon kolme asiaa: hygienia, ruoka ja vesi.

Hygienia: Koska lapset, eritoten pikkulapset, usein pistävät sormensa suuhun, on hyvä pestä lasten kädet usein ja kunnolla matkan aikana. Käytä vettä ja saippuaa, käsidesiä tai molempia. Pese lasten kädet ennen aterioita ja heidän oltuaan julkisilla paikoilla missä voi altistua bakteereille, kuten vessoissa, lentokentillä, lentokoneessa, ostoskeskuksissa ja leikkihuoneissa.

Ruoka: Mikäli matkakohteessasi on iso riski bakteeritartunnalle mm. puutteellisen hygienian takia, tulee sinun pitää huoli, että lapsesi syövät vain vastavalmistettua ruokaa, joka on kypsennetty kunnolla, ja välttää ruokaa, joka on seissyt lämpimässä (esim. buffetit). Muita vältettäviä ruokia ovat kuorimattomat ja pesemättömät hedelmät ja vihannekset, pastöroimattomat meijerituotteet, uudelleen lämmitetty ruoka, jäätelö ja jääpalat.

Vesi: Monissa maissa hanavettä ei voi juoda, tai hanavesi voi sisältää bakteerikulttuurin, johon ruuansulatuksemme ei ole tottunut. Tämän vuoksi yleinen sääntö on välttää hanaveden juomista matkustaessa. Jos sinun jostain syystä täytyy käyttää hanavettä, pyri keittämään vesi ennen käyttöä vähintään minuutin ajan. Vatsataudin välttämiseksi suosittelemme pulloveden juomista hanaveden sijaan. Pidä kuitenkin huoli siitä, että vesipullo on kunnolla suljettu ja sitä ei ole uudelleen täytetty. Tilatessasi vettä tai muita juomia ravintolassa pidä huoli siitä, että pullon korkki on kunnolla kiinni, tai että pullo avataan vasta pöydässäsi.


Vatsataudin hoitaminen

Mikäli lapsesi sairastuu vatsatautiin ja oireisiin kuuluu ripuli tai oksentelu, on tärkeää pitää huoli siitä, että lapsi saa tarpeeksi juotavaa hyvän nestetasapainon ylläpitämiseksi ja elimistön kuivumisen välttämiseksi. Anna lapsen juoda usein ja pienissä määrin kerrallaan. Harkinnan mukaan voi ostaa apteekista oraalista nestehoitoa ja antaa sitä lapselle. Mikäli sinulla ei ole oraalista nestehoitoa mukana, voit valmistaa sitä itse sekoittamalla 3–4 grammaa (tuskin teelusikallinen) suolaa ja 6 teelusikallista sokeria per litra vettä (keitettyä tai pullotettua). Halutessasi voit tuoda nesteeseen makua lisäämällä siihen hieman mehua.

Ota aina yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli olet epävarma, miten lapsesi vatsatautia tulisi hoitaa.


Tässä valikoimamme lasten turva- ja hyvinvointituotteita:

Read more
Ensiapupakkaus
Lasten matkaturvallisuus

Haavoihin ja kyyneleisiin johtavat pienet onnettomuudet voivat herkästi tapahtua lomalla, tai joku voi vilustua, saada kurkkukivun tai vatsataudin. Matkustaessa ei ole pääsyä kodin ensiaputarvikkeisiin, joten on hyvä varautua etukäteen ja ottaa ensiapulaukku matkalle mukaan. Mitä ja kuinka paljon ensiapulaukkuun otetaan mukaan on makuasia, mutta myös matkakohde, matkan tarkoitus ja pituus vaikuttavat asiaan.


Alla olevasta listasta löydät ehdotuksia tarvikkeista, jotka voit laittaa matkaensiapulaukkuusi. Pidä huoli, että mukaan ottamasi tuotteet ovat lastesi ikään soveltuvia. Joitain tuotteita ei tule tai saa käyttää lasten hoitoon, ja monessa tuotteessa on minimi-ikäraja käytölle. Hanki mielellään tuotteita, jotka on tehty varta vasten lapsille, kuten esimerkiksi aurinkovoidetta, matkapahoinvointitabletteja, silmätippoja ja oraalista nestehoitoa.


Ehdotuksia ensiapulaukun sisällölle perhelomalle

Armeijan ensiapulaukku: Tämä on pienikokoinen, kompakti pakkaus (jollaista käytetään armeijassa), jossa on mm. kompressi akuutin verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Ota tällainen ensiapulaukku mukaan taskuun, käsimatkatavaraan tai reppuun.

Materiaalit haavojen hoitoon: Eri kokoisia laastareita, desinfioivaa nestettä ja/tai pyyhkeitä, antiseptistä haavavoidetta, kompressio ja haavateippiä.

(Nopea) kuumemittari: Nopea kuumemittari, joka tarvitsee vähemmän aikaa lämpötilan mittaamiseen, on välttämätön osa matkaensiapulaukkua. On olemassa digitaalisia kuumemittareita, jotka mittaavat kuumeen muutamassa sekunnissa, ja jopa kuumemittareita, jotka on rakennettu tutin sisään, mikä helpottaa vauvan kuumeen mittaamista.

Yleiset varusteet: Sakset (ei käsimatkatavarana), pinsetit, mitta (esim. asteikolla varustettu lusikka), puuvillapuikot ja pieni taskulamppu.

Antiseptiset tuotteet: Haavojen nopeasti desinfioimiseksi on hyvä olla käsillä joko antiseptisiä pyyhkeitä, suihketta tai voidetta.

Vilustumisen lievennystä: Ota mielellään mukaan nenätippoja, silmätippoja ja yskänlääkettä tavallisten vilustumisoireiden lieventämiseksi. Nenä- ja korvatipat voivat olla hyödyllisiä, jos lapsen korviin yleensä sattuu lentäessä.

Aurinkosuoja-aine: UV-vaatteiden lisäksi aurinkolomalle on tärkeää ottaa mukaan aurinkosuoja-ainetta. Pidä huoli, että tuote on sopiva lapsille ja että siinä on hyvä aurinkosuojakerroin. Harkitse myös auringolta suojaavan huulirasvan hankkimista.




Kylmäbalsami: Kylmäbalsami tai kylmäsuihke on kätevä pienempien palovammojen tai auringossa palaneen ihon hoidossa.

Puudutusvoide: Akuuttiin kipuun pienillä alueilla.

Hyttysvoide: Lapsille sopiva hyttysvoide on välttämätöntä lämpimissä maissa, joissa on paljon tauteja levittäviä hyttysiä. Ota mukaasi myös hyttysverkko sänkyihin ja lastenvaunuihin.

Oraalinen nestehoito: Mikäli kärsit ripulista tai oksentelusta, saatat tarvita oraalista nestehoitoa nestetasapainon ylläpitämiseksi ja elimistön kuivumisen estämiseksi. Tablettina oraalista nestehoitoa voi ostaa apteekista.

Ripulilääke: Lääke, joka ainakin tilapäisesti estää ripulin. Hyvä mikäli täytyy lentää tai matkustaa bussilla vatsan ollessa löysällä.

Matkapahoinvointi- ja merisairaustabletteja: Pahoinvoinnin välttämiseksi auto-, bussi- ja laivamatkalla.



Valmiit ensiapulaukut

Sivustoltamme löydät valmiita ensiapulaukkuja, jotka voit ottaa matkalle mukaan sellaisenaan tai oman ensiapulaukkusi täydennykseksi. Koon mukaan laukkuun sisältyy tuotteita haavojen hoitoon, saksia, pinsettejä, laastareita ja sideharsoa.





Edellä mainittu tieto on ainoastaan yleistä ja tulee lukea sellaisena. Mikäli olet epävarma, konsultoi aina lääkäriä, terveysasemaa tai apteekkia. Pidä huoli, että mukaan ottamasi tuotteet ovat sopivia lapsesi iän kannalta ja että niitä saa käyttää lasten ja vauvojen hoitoon. Tarkista myös tuotteiden parasta ennen päivämäärä.




Read more
Lasten UV-suoja
Lasten matkaturvallisuus

Hyvä aurinkosuoja on tärkeää niin lomalla kuin kesäisinä päivinä kotioloissa. Lapset ovat aikuisia herkempiä haitalliselle UV-säteilylle, sillä lasten ihossa on vähemmän suojaavaa melaniinia. Noin yleisesti suositellaan, että pikkulapsia ei altisteta suoralle auringonvalolle. Tämä voi olla vaikeaa, minkä takia huolellinen auringonsuoja on tärkeää. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, milloin UV-säteilyn aiheuttama riski on suurimmillaan.


Mitä UV-säteily on?

UV-säteilyalueet: UV-säteily jaetaan kolmeen säteilyalueeseen: UV-A, UV-B ja UV-C, joista viimeksi mainittu imeytyy ilmakehään eikä koskaan pääse maan pinnalle. Sekä UV-A että UV-B voivat vahingoittaa ihosoluja; yksinkertaistettuna UV-A tummentaa ihon pigmenttiä ja UV-B aiheuttaa ihon palamista. Tarkemmin UV-säteilystä voit lukea täältä.

UV-säteilyn määrä: Säteilyn määrään, jolle iho altistuu, vaikuttaa mm. auringon korkeus taivaalla, johon puolestaan vaikuttaa vuodenaika, kellonaika sekä maantieteellinen sijainti. Suomessa UV-säteilyn määrä on vähäisempi talvella kuin kesällä, ja mitä lähempänä päiväntasaajaa olet, sitä suuremmalle määrälle UV-säteilyä altistut vuosittain. Tämä johtuu siitä, että etäisyys maan pinnan ja auringon välillä on lyhyempi päiväntasaajalla.

Melaniini: Melaniiniksi kutsutaan ihon ruskeaa pigmenttiä, jonka tehtävänä on suojella ihosoluja UV-säteilyltä. Kun iho altistuu UV-säteilylle, melaniinin määrä iholla kasvaa. Pidä mielessä, että lapsilla on iholla vähemmän melaniinia, minkä vuoksi lapset ovat herkempiä UV-säteilylle.

UV-säteilyn vaikutukset: Liiallinen määrä UV-säteilyä voi johtaa ihon palamiseen ja ekseeman kehittymiseen, ja pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa ihosyöpää. UV-säteilyllä on tosin myös myönteisiä vaikutuksia, kuten elimistön D-vitamiinin valmistuksen edistäminen. D-vitamiini säätelee luurangon ja hampaiden kalkkitasapainoa. Parhaan D-vitamiinin valmistusta edistävän vaikutuksen saamiseksi riittää tosin ulkona oleminen 15–30 minuutin ajan (hieman kauemmin talvisin).




Aurinkosuoja lapsille

Paras auringonsuoja on sisällä pysyminen, mutta tämä ei tietenkään ole kovin houkuttelevaa, kun aurinko paistaa ulkona tai kun ollaan perheen kanssa rantalomalla. Ulkona ollessa tulee mahdollisimman suuri osa lapsen tai vauvan ihosta suojata.

Vaatteet: Lasten tavalliset vaatteet, joiden auringonsuojakerroin on 10–30, suojaavat jonkin verran UV-säteilyä vastaan. Valitse pitkähihainen t-paita, pidemmät shortsit sekä isolierinen lippis tai aurinkohattu. Lippalakissa saisi mielellään olla niskasuoja.

UV-vaatteet: Nykyään on myynnissä sekä ”tavallisia” että rantavaatteita, joiden aurinkosuojakerroin on noin 50. Kun vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä, suositellaan päälle pantavaksi UV-vaatteita, joissa on pidemmät lahkeet ja hihat.

Hattu: On tärkeää suojata päänahka, kasvot, niska ja korvat hyvällä aurinkohatulla tai lippalakilla. Lapset ja vauvat, joilla on ohuet hiukset, polttavat helposti päälakensa. Hyvä, isolierinen aurinkohattu tai lippis antaa mukavan suojan kasvoille. Mikäli valitset lippalakin, varmista, että lippalakissa on niskasuoja ja että se peittää korvat.

Aurinkolasit: Voimakkaassa auringonvalossa on tärkeää suojata lasten silmät aurinkolaseilla. Valitse aurinkolasit, joissa on 100 % UV-suoja (Kategoria 3 – UV-suoja 400) ja jotka istuvat hyvin. Aurinkolasit, jossa on niskahihna, istuvat paremmin päässä ja päästävät siten läpi vähemmän UV-säteilyä.

Aurinkosuoja-aine: Kohdat, joita UV-vaatteet eivät peitä, tulisi suojata aurinkosuoja-aineella. Aurinkosuoja-aineita löytyy paitsi voiteena, myös suihkeena ja roll-on-tuotteina. Valitse lapsille suoja-aine, jolla on suuri aurinkosuojakerroin (vähintään 30) ja joka on mieluiten tunnetulta merkiltä, jotta voit olla varma laadusta. Tarkista parasta ennen päivämäärä, sillä vanhentunut aurinkovoide antaa heikomman suojan.

UV-teltta ja aurinkovarjo: Aurinkolomalle on hyvä ottaa mukaan joko UV-teltta tai riittävän suuri aurinkovarjo. Ota huomioon, että nämä eivät yksinään anna riittävää suojaa UV-säteilyä vastaan, vaan nämä keinot tulee yhdistää muiden suojakeinojen, kuten aurinkovoiteen ja Uv-vaatteiden, kanssa.

Sivustoltamme löydät UV-uimapukuja, aurinkohattuja, aurinkolaseja ja UV-telttoja.

.




Mitä tulee ottaa huomioon lasten ollessa auringossa?

Pidä mielessä, että UV-säteily lisääntyy korkeuden kasvaessa sekä säteilyä heijastavien aineiden kuten lumen, hiekan tai veden ääressä. Lisäksi pilvien vaikutus UV-säteilyyn on pienempi kuin mitä voisi olettaa. Samoin kuin tuuli, pilvet helposti aiheuttavat harhaanjohtavan turvallisuuden tunteen viilentävän vaikutuksensa vuoksi. Huomaattehan, että UV-säteily läpäisee ikkunalasin ja UV-säteilyä on myös varjossa.

Vesi: Vesi heijastaa UV-säteilyä ja siten lisää sen vaikutuksia. Säteily tunkeutuu myös jonkin verran veden pintaa syvemmälle, mikä kannattaa pitää mielessä, kun lapset polskivat vedessä. Märät vaatteet suojaavat heikommin säteilyltä kuin kuivat vaatteet.

Hiekka: Myös hiekka heijastaa auringonvaloa ja siten lisää UV-säteilyn vaikutuksia. Lasten niska ja olkapäät ovat erityisen alttiita säteilylle lasten leikkiessä hiekassa.


Venematka
: Kuten rannallakin, säteily lisääntyy veneellä matkustaessa.

Tuuli ja pilvet: Tuulella ja pilvillä on viilentävä vaikutus, minkä takia säteilyn vaikutusta tai voimakkuutta ei aina huomaa. Tämä tulee pitää mielessä eritoten venematkalla, hiihtäessä tai pulkkamäessä.

Lumi: Lumi heijastaa valoa voimakkaasti ja siten vahventaa säteilyn vaikutuksia. Vaikutus on sitä vahvempi mitä korkeammalla ollaan, mikä kannattaa pitää mielessä vaikkapa laskettelulomalla.

Ajankohta: Vältä lasten, etenkin pienten lasten ja vauvojen, altistamista auringolle sen ollessa korkeimmillaan, n. klo 11–15 välisenä aikana. Hyvä peukalosääntö on välttää auringossa olemista silloin, kun varjosi on omaa pituuttasi lyhyempi.

 

Read more
Hyönteissuoja
Lasten matkaturvallisuus

Kun matkustaa lämpimissä ja troppisissa maissa, tulee suojata itsensä ja perheensä hyttysiltä. Monissa lämpimissä maissa hyttyset levittävät tauteja kuten malaria, denguekuume ja Japanin aivotulehdus. Tästä hyttyssuojasta kertovasta artikkelista voit lukea, miten voit suojata lapsesi hyttysten puremilta.


Parannettu hyttyssuoja lomalla

ILämpimissä ja kosteissa maissa, joissa vietetään paljon aikaa ulkona jopa pimeän tultua, on käytännössä mahdotonta suojautua hyttysten puremilta täysin. Monissa trooppisissa maissa on sekä päivä- että yöaktiivisia hyttysiä, mikä tekee suojautumisesta entistä hankalampaa. Sen sijaan tulee pyrkiä minimoimaan puremien määrää niin paljon kuin mahdollista. Koska lapset yleensä ovat lähempänä ympäristöjä, joissa hyttyset viihtyvät (maan lähellä, pensaissa, varjossa jne.) on erityisen tärkeää suojata lapset hyttysten varalta.

Vaatteet: Koska hyttysillä on taipumus hakeutua tummille vaatteille, hyttysten puremilta suojautuakseen kannattaa pitää vaaleita vaatteita, mieluiten pitkillä hihoilla ja lahkeilla. Löysät vaatteet suojaavat puremilta silloinkin, kun hyttyset onnistuvat puremaan kankaan läpi. Vaatteiden antaman suojan lisäämiseksi voit suihkuttaa vaatteet hyttyssuihkeella tai aineella, joka sisältää permertiiniä. Suojaa myös jalkasi sukilla ja kengillä, etenkin paikoissa, joissa on tavallista tulla hyttysten puremaksi, kuten istuessa ravintolassa lämpimissä maissa.

Käyttäytyminen: Kannattaa välttää ympäristöjä ja paikkoja, joista hyttyset pitävät. Tavallisesti hyttyset viihtyvät lämpimissä ja kosteissa paikoissa, etenkin tyynen ja liikkumattoman veden luona. Hyttysiä houkuttelee tummien vaatteiden lisäksi ohut iho ja hienhaju. Hyttyset eivät pidä viileistä tai tuulisista paikoista.

Loma-asunto: Koska hyttyset eivät pidä viileästä, ilmastointi on hyvä suoja hyttysiä vastaan. Järjestä ilmastointi kuitenkin siten, että se kattaa koko perheen, jopa mahdolliset lisä- ja matkasängyt. Varmista, että loma-asunnossa on suljettavat ikkunat ja/tai riittävät hyttysverkot ikkunoihin. Pidä ovet ja ikkunat kiinni ja valot pois päältä hämärän aikaan, yöllä ja aamunkoitteessa, jolloin hyttyset ovat aktiivisimmallaan.




Hyttyskarkote
: Hyvä hyttyssuihke, - roll-on tai -voide antaa yleensä hyvän suojan hyttysiä vastaan, mutta suojaa tulisi täydentää peittävillä vaatteilla. Tavallisissa hyttyskarkotteissa on aktiivisia aineita, joista tavallisimmat ovat DEET ja sitruunaeukalyptusöljy. On tärkeää, että hyttyskarkote soveltuu lapsesi ikään, toisin sanoen, että karkotteessa on sopivan korkea konsentraation karkotteen aktiivista ainetta. Lue pakkaus huolella ja kuuntele apteekin neuvoja hyvän hyttyskarkotteen löytämiseksi.


Pidä huoli, että:

- Valitset lapsesi ikään soveltuvan hyttyskarkotteen.

- Luet pakkauksen ohjeet huolella.

- Älä laita hyttyskarkotetta silmiin, huulille tai käsiin.

- Levitä aine varovaisesti suun ja silmien ympärille.

- Pese kädet hyttyskarkotteen levittämisen jälkeen.

- Älä anna lapsen levittää hyttyskarkotetta itse.

- Levitä uusi kerros hyttyskarkotetta uimisen ja hikoiluttavien aktiviteettien jälkeen.

- Säilytä hyttyskarkote lasten ulottumattomissa.

 

Hyttysverkko: Sekä lomalle lämpimissä maissa että lämpimille kesäöille kotona on hyvä hankkia kunnollinen hyttysverkko lastenvaunuun, lastensänkyyn ja matkasänkyyn. Varmista, että hyttysverkko on suljettava, ja että sen reiät ovat riittävän pienet, etteivät hyttyset pääse läpi, muttei niin pienet, että ilmanvaihto häiriintyy. Kaikki sivustomme hyttysverkot sänkyihin ja lastenvaunuihin löydät kohdasta hyttysverkot.


Tässä valikoimamme erilaisia lasten hyttysverkkoja:

Read more
Matkasängyn valinta
Lastentarvikkeita matkalle

Hyvä matkasänky on lähes pakollinen, kun matkustaa lasten ja vauvojen kanssa. Monissa yöpymispaikoissa, kuten airbnb, asunnoissa ja hostelleissa ei ole lastensänkyjä tai matkasänkyjä tarjolla, vaan lomailijan on itse otettava mukaan sänky lapsilleen. Vastaavanlaiseen tilanteeseen voi törmätä vieraillessa ystävien tai sukulaisten luona. Klassiset matkasängyt ovat melko suurikokoisia ja painavat noin 10 kiloa, mikä voi olla siedettävää omalla autolla matkustaessa. Mutta kun matkustetaan bussilla, junalla tai lentokoneella, joissa matkasänky luovutetaan matkatavaraksi, pienempi ja kevyempi matkasänky on suotavampi, etenkin jos sänky on tarpeeksi pieni mahtuakseen käsimatkatavaraan (tästä lisää edempänä).



Mitä tulee pitää mielessä matkasänkyä valittaessa

Lapsen ikä: Matkasängyn kokoon vaikuttaa tietenkin lapsen ikä ja pituus, mutta myös lapsen aktiivisuus. Isompaa matkasänkyä voi käyttää pidempään, mutta se vie enemmän tilaa, painaa enemmän ja on usein kalliimpi.

Paino ja koko: Mikäli matka tehdään lentokoneella, bussilla tai junalla, matkasängyn paino ja koko pakattuna on erityisen tärkeä. Sen lisäksi, että matkasängyn on mahduttava matkalaukkuun ja yhtiön asettamien koko- ja painorajoitusten rajoihin, sen on myös oltava kannettava. Nykyään markkinoilla on matkasänkyjä, jotka ovat pienikokoisia ja kevyitä, mahtuen hyvin matkatavaroiden joukkoon ja jotka siten voidaan ottaa mukaan ja käyttää pitkien odotusten aikana lentokentillä ja bussiterminaaleissa.

Asennus: Hyvä matkasänky on helppo koota ja vaati mahdollisemman vähän asentamista, mikä on erityisen tärkeää, mikäli haluaa käyttää matkasänkyä lentokentällä, luonnossa tai esim. ravintolapöytänsä vieressä lounastaessa. Nykyään on olemassa itsestään avautuvia matkasänkyjä (ns. pop-up sängyt), jotka voi kasata muutamassa minuutissa. Myöhemmin artikkelissa löydät esimerkkejä tällaisista matkasängyistä.

Turvallisuus: Varmista, että matkasänky on vakaa ja turvallinen lapselle. Kun lapsi kasvaa ja alkaa liikkuman enemmän, on tärkeää, että matkasänky ei kaadu ja vahingoita lasta.

Mukavuus: Luonnollisesti hyvä matkasänky on sellainen, jossa on mukava nukkua, jotta lapsi saa hyvät yöunet. On hyvä, jos matkasängyssä on kunnollinen lattiamatto, joka on sekä pehmeä että mukava ja samanaikaisesti suojaa alustan (lattian, ruohikon, rantahiekan, yms.) kylmyydeltä ja toimii mukavana patjana.

Käyttö: Mahdollisuus käyttää matkasänkyä sekä sisä- että ulkotiloissa lisää sängyn käyttömahdollisuuksia. Mikäli sänkyä haluaa käyttöä ulkona, sen tulisi olla varustettuna auringonsuojalla, hyttysverkolla ja eristävällä lattiamatolla, ja siinä tulisi olla hyvä ilmanvaihto.


Pop-up matkasängyt

Pop-up matkasängyt

Jo muutaman vuoden ajan markkinoilla on ollut tarjolla ns. pop-up matkasänkyjä, eli sänkyjä, jotka avautuvat itsestään muutamassa sekunnissa ja joissa on integroidut pinnat (ei siis irtonaisia keppejä). Tämän jälkeen lattiamatto ja sängyn patja asetetaan paikoilleen, ja matkasänky on valmis käytettäväksi minuuteissa. Sen lisäksi, että sängyt ovat nopeita koota ja purkaa, ne ovat kevyitä ja ottavat pakattuna vain vähän tilaa. Joidenkin sänkyjen mukana tulee hyttysverkko. Tässä on muutamia esimerkkejä pop-up matkasängyistä:

Deryan Toddler Luxe: Hollantilainen design sekä sisä- että ulkokäyttöön. Integroidut pinnat, ilmalla täytettävä lattiamatto, sängyn patja ja hyttysverkko. Paino noin 3 kg, ja koko noin 45 (läpimitta) x 15 cm kokoon taitettuna.

Deryan Baby Luxe: Vähän pienempi Toddler Luxe-malli. Tässäkin matkasängyssä on integroidut pinnat, ilmalla täytettävä lattiamatto, sängyn patja ja hyttysverkko. Paino noin 2 kg ja koko 36 cm (läpimitta) x 13 cm kokoon taitettuna.


Kaikki sivustomme pop-up matkasängyt löydät kohdasta
matkasängyt.




Käsimatkatavaraan mahtuvat matkasängyt

Pienen matkasängyn, joka mahtuu käsimatkatavaraan tai vaellusreppuun, mukaan ottaminen on hyvä idea matkailulle luonnossa tai omalla lähirannalla. Tässä on muutamia esimerkkejä pienistä matkasängyistä:

Deryan Infant Box: Hollantilaisen yrityksen Deryan infant box. Kokoon taitettuna sen koko on 32 (läpimitta) x 6 cm ja paino noin 1 kg, joten se mahtuu helposti matkatavaroiden joukkoon. Sänky on tarkoitettu sisäkäyttöön ja sisältää sängyn patjan.


Kaikki sivustomme pienet, käsimatkatavaraan mahtuvat matkasängyt löydät kohdasta käsimatkatavarassa.

 

Fiksut matkapatjat

Vaihtoehtona matkasängylle voit harkita ilmalla täytettävän matkapatjan hankkimista lomamatkalle. Se on hyvä vaihtoehto, kun matkustaa hieman isompien lasten kanssa. Tässä on muutama esimerkki fiksuista matkapatjoista:

My First ReadyBed: Tämä on “kaikki samassa paketissa” tuote, joka sisältää ilmalla täytettävän patjan (pumppu sisältyy hintaan), integroidun lakanan ja peiton sekä fiksun reunan, jotta lapsi ei putoaisi patjalta nukkuessaan. Paino noin 1,6 kg ja koko 38 x 24 x 14 cm pakattuna.

ReadyBed Junior: Isompi ReadyBed-malli, joka on tarkoitettu yli 3-vuotiaille lapsille. Sisältää ilmalla täytettävän patjan (pumppu sisältyy hintaan) sekä integroidun lakanan ja peiton. Paino noin 1,6 kg ja koko 34 x 28 x 14 cm pakattuna.


JetKids CloudSleeper
: Fiksu ja kevyt ilmatäytteinen lasten matkapatja, joka mahtuu käsimatkatavaraan sekä Jetkids Bedbox matkalaukkuun. CloudSleeper matkasängyssä on sisäänrakennettu pumppu ja sängynlaidat sekä irrotettava mesh-päällislakana. Pakkauskuutioon taitettuna sängyn mitat ovat vain 38 x 28 x 10 cm, sängyn paino on vain 1,4 kg. Lue lisäksi monesti palkitusta laadukkasta Jetkids CloudSleeper lasten matkasängystä tästa.

Deryan Bedrand: Kevyt ja pieneksi taitettava lasten sängynlaita kuljetuskassilla.Pehmeä, vakaa ja sängynlaita liukuesteellä on erinomainen käyttää matkoilla, kylässä tai hotellihuoneessa. Sängynlaita estää lasta putoamasta sängystä nukkumisen aikana. Fiksu memory-foam täytteinen sängynlaita painaa vain 700 grammaa, pakattuna se on vain 23 x 20 20 cm kokoinen. Lue lisäksi Deryan Bedrand sängynlaidasta tässä.




Kaikki sivustomme matkapatjat löydät kohdasta matkapatjat.


Tässä valikoimamme kevyitä pieneksi taitettavia matkasänkyjä vauvoille ja taaperoille:

Read more
Istuinkoroke autoon
Lastentarvikkeita matkalle

Ajatus pienen lapsen matkustamisesta taksissa tai bussissa ilman istuinkoroketta tai turvaistuinta ei ole houkutteleva. Toisaalta kotona käytettävät tavalliset istuinkorokkeet ja turvaistuimet ovat usein suurikokoisia ja hankalia matkalle mukaan otettavaksi. Viime vuosina markkinoille on tullut matkustamiseen tarkoitettuja istuinkorokkeita, joita voi käyttää esim. taksissa, bussissa, vuokra-autossa tai jopa kotioloissa lyhyillä matkoilla vaikkapa kouluun tai päiväkotiin.



Trunki BoostApak

Trunki BoostApak on kaksi tuotetta yhdessä. Tuotteen voi sekä muuntaa yksinkertaiseksi kannettavaksi istuinkorokkeeksi, että käyttää reppuna ja käsimatkatavarana (säilytystilaa 8 litraa). Kun Trunki BoostApak muunnetaan istuinkorokkeeksi, selänpuoleinen pinta taitetaan sisään ja sivukahvat vedetään esiin, jolloin tuloksena on ergonominen istuin lapselle. Istuimen kankaan voi irrottaa, mikä helpottaa puhdistamista. Istuinkorokkeen selkätuessa on kiristimet, joilla varmistetaan, että turvavyö tulee oikeaan kohtaan lapsen rinnan yli. Trunki BoostApak on turvallisuustestattu ECE R44 ja R129-sääntöjen mukaisesti, ja on tarkoitettu 4–12-vuotiaille, 15–36 kiloa painaville lapsille. Lue lisää tuotteesta Trunki BoostApak.





BubbleBum

Puhallettavan istuinkorokkeen BubbleBumin keksi lastenvanhempi Grainne Kelly, joka monien matkojensa aikana tajusi tarpeen turvalliselle ja helpolle tavalle matkustaa lasten kanssa taksissa ilman, että joutuu raahaamaan raskasta turvaistuinta mukanaan. Ennen käyttöä BubbleBum täytetään ilmalla, laitetaan takapenkille ja turvavyö säädetään kiristimellä oikeaan korkeuteen, jolloin se menee turvallisesti lapsen rinnan yli. Kun BubbleBumia ei käytetä, se taitetaan kokoon ja pakataan kuljetuspussiin, joka mahtuu helposti käsimatkatavaraan, kuten reppuun tai laukkuun. BubbleBum on turvallisuustestattu EU ECE R44.04 ja US FMVSS 213-sääntöjen mukaisesti, ja on tarkoitettu 4–11-vuotiaille, 15–36 kiloa painaville lapsille. Lue lisää tuotteesta BubbleBum.



Walser Noemi

Walser Noemi - innovatiivinen, taitettava, kevyt ja kompakti turvaistuin autoon, tarkoitettu noin 3-8 vuotiaille lapsille. Walser Noemi turvavyöistuin toimii samoin kuin muutkin tavanoimaiset turvaistuimet, erikoispiirteena siinä on , että tuolin voi taittaa kuljetusta varten näppärän pieneksi - vain 57 x 46 x 24 cm , joten Noemi mahtuuu hyvin mukaan esimerkiksi lentokoneen matkatavarahyllylle, taksiin, vuokra-autoon, ystävien autoon, automatkalle useimpien lasten kanssa. Vältyt myös kalliin vuokra- turvatuolin käyttämiseltä matkan aikana. Noemi vastaa I-size standardiin (eli soveltuu eri automalleihin), sitä voi käyttä kasvot menosuuntaan asennoissa. Turvatuolin selkäosan sekä päänojan korkeus on säädettävä lapsen pituuden mukaan (100-130 cm). Noemi on turvatestattu ECE R44 ja ECE R129 standardin mukaan. Erittäin kätevä apuväline lomamatkalle ja välikujetuksessa.





Kaikki sivustomme istuinkorokkeet matkustamiseen löydät osiosta Istuinkorokkeet & Autotyynyt.


Tässä valikoimamme kannettavia istuinkorokkeita ja turvavyöistuimia autoon:

Read more
Mikä on OEKO-TEX?
Mikä on...

Monissa tekstiilisissä lapsituotteissa on merkki OEKO-TEX standard 100. Mitä tämä standardi oikeastaan pitää sisällään, mitä ja miten siinä testataan ja kuinka varmistetaan, että yritys noudattaa OEKO-TEX standardia?



Tausta

OEKO-TEX standard 100 on kansanvälinen, yhtenäinen ja itsenäinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä. OEKO-TEX otettiin käyttöön vuonna 1992, ja sen tarkoituksena on tieteellisellä pohjalla luoda testauskriteerejä, raja-arvoja ja testausmenetelmiä tekstiileille kaikissa käsittelyvaiheissa, toisin sanoen kaikkea raakamateriaalista valmiiseen tuotteeseen. Sertifikaatin voivat saada mm. langat, kankaat, neuleet, napit, vetoketjut sekä kaikenlaiset lopputuotteet kuten mm. vaatteet, pöytäliinat, pyyhkeet ja vuodevaatteet.


Miten testit suoritetaan?

Tekstiilituotteita testataan tekstiileihin erikoistuneissa, OEKO-TEX Association-yhdistyksen kanssa yhteistyössä toimivissa tutkimus- ja testauslaitoksissa. Ruotsissa testit suorittaa Swerea. Suoritettavat testit riippuvat tekstiilistä tai tavasta, miten tuotetta odotetaan käytettävän. Mitä enemmän tuote on kosketuksissa ihon kanssa, sitä tiukemmat ovat eettiset ja ekologiset vaatimukset. OEKO-TEX jaetaan neljään tuoteryhmään.


OEKO-TEX tuoteryhmät

Tuoteryhmä I: Vauvoille ja pienille lapsille (aina kolmanteen ikävuoteen asti) tarkoitetut tuotteet, kuten alusvaatteet, potkupuvut, vuodevaatteet ja lastenvaatteet.

Tuoteryhmä II: Ihon kanssa kosketuksissa olevat tuotteet, kuten paidat, sukat, housut ja alusvaatteet.

Tuoteryhmä III: Muiden vaatekerrosten päällä pidettävät tuotteet, kuten takit ja kengät.

Tuoteryhmä IV: Sisustus- ja koristemateriaalit, kuten pöytäliinat, kalustetekstiilit ja verhot.

Sertifikaatin saamiseksi kaikkien tuotteen osien on täytettävä standardin vaatimukset, mukaan lukien pehmusteiden, lankojen, vetoketjujen, nappien ja niittien.


Mitä testataan?

 

OEKO-TEX sertifioinnissa tuote testataan kiellettyjen aineiden varalta; tällaisia aineita ovat mm. atsoväriaineet, syöpää aiheuttavat ja allergeeniset väriaineet, ftalaatit, formaldehydit, torjunta-aineet, raskasmetallit, tietyt kloori- ja tinaorgaaniset yhdisteet, biologisesti aktiiviset tuotteet ja palonestoaineet. Laissa säädeltyjen kemikaalien varalta testaamisen lisäksi suoritetaan myös testejä sellaisten kemikaalien varalta, joiden on todettu olevan terveydelle haitallisia, mutta joita ei ole vielä kielletty lainsäädännössä. Monissa tapauksissa OEKO-TEX sertifikaatin vaatimukset ovat kansainvälisiä säädöksiä tiukempia.


Valvonta ja tarkastukset

Tuotteita ja yhtiöitä, jotka ovat saaneet OEKO-TEX standard 100-sertifikaatin, tarkastetaan säännöllisesti, osittain tuotekontrollin kautta ja osittain yhtiötarkastuksen kautta.


Valikoima Matkamuksu.com OEKO-TEX 100 sertifioituja lastentarvikkeita:

Read more
Mikä on UV-Säteily?
Mikä on...

Valon ja lämmön lisäksi aurinko on UV-säteilyn, eli ultraviolettisäteilyn, lähde. Kesällä ja kesälomalla iho voi herkästi palaa, etenkin aurinkoa ottaessa. Ihon palamisen aiheuttaa UV-B-säteily, ja mitä pienempi säteilyn aallonpituus on, sitä suuremmat säteilyn aiheuttamat riskit ovat.


Vuodesta 1992 alkaen WHO (Maailman terveysjärjestö) on luokitellut auringonvalon ja UV-säteilyn syöpää aiheuttaviksi tekijöiksi. UV-säteily jaetaan aallonpituuden perusteella kolmeen ryhmään; UV-A, UV-B ja UV-C. Lyhyempi aallonpituus yleensä tarkoittaa suurienergisempää säteilyä.


Eri UV-säteilyalueet

UV-A: Suurin osa auringon säteilystä on UV-A-säteilyä. UV-A-säteilyllä on suurin aallonpituus, ja se on yleensä myös pienienergisin eri UV-säteilyistä. UV-A aiheuttaa ihon pigmentin tummumisen, sekä johtaa ihon aikaisempaan vanhenemiseen. UV-A voi myös hajottaa ihon D-vitamiinia.

UV-B: UV-B-säteilyn aallonpituus on kahden muun UV-säteilyalueen välillä. Suurin osa haitallisesta UV-B-säteilystä imeytyy ilmakehän otsonikerrokseen, rajoittaen siten maan pinnalle saapuvaa UV-B-säteilyä. UV-B aiheuttaa ihon palamisen auringonotossa, ja voi jopa aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja ihosyöpää. UV-B-säteilyllä on kuitenkin myös hyvät puolensa: se edistää D-vitamiinin muodostumista iholla, paksuntaa ihoa lisäämällä ihon pintasolukkoa ja lisää pigmenttien määrä ihossa.

UV-C: UV-säteily, jolla on pienin aallonpituus, ja mikä aiheuttaa eniten vahinkoa. UV-C-säteily kuitenkin imeytyy ilmakehän otsonikerrokseen, eikä siten pääsee maan pinnalle asti.


Suojautuminen UV-säteilyltä

Itsensä ja lapsen suojaaminen haitalliselta UV-säteilyltä on tärkeää, ja etenkin rannalla säteilyn vaikutukset lisääntyvät säteilyn heijastuessa hiekasta ja veden pinnalta. Talvisin säteily heijastuu lumesta. Vuorokauden aikoina, jolloin auringon paiste on voimakkaimmillaan, on hyvä suojata ihoaan UV-säteilyltä myös rantojen ulkopuolella. Sivustoltamme löydät suuren valikoiman aurinkosuojavaatteita, aurinkohattuja ja aurinkolaseja.

Read more
Mikä on UV 400 suoja?
Mikä on...

Suojataksesi lapsesi silmiä auringolta on tärkeää hankkia aurinkolasit, joissa on sertifioitu UV 400-suoja ja joka suojaa sekä UV-A- että UV-B-säteilyä vastaan. Aurinkolasit, jotka eivät anna kattavaa suojaa, voivat jopa vahingoittaa lapsen silmiä enemmän kuin ilman aurinkolaseja oleminen.



Miksi silmien suojaaminen on tärkeää?

Silmän linssi voi vahingoittua, mikäli silmä altistuu intensiiviselle säteilylle. Tällä on elinikäiset vaikutukset. Altistumme jatkuvasti auringon UV-säteilylle, mutta UV-säteilyn määrä voi lisääntyä tietyissä ympäristöissä, kuten lumessa, veden päällä ja lähellä, sekä rannalla missä hiekka heijastaa auringon valoa. Tummien aurinkolasien, joissa ei ole UV 400-suojaa, käyttäminen lisää silmän vahingoittumisen riskiä, sillä pupilli laajenee tumman lasin takana ja siten päästä silmään isomman määrän säteilyä.

 

Mitä UV 400-suoja tarkoittaa?

Tehokkaat aurinkolasit suodattavat pois sekä UV-A- että UV-B-säteilyä. Jos aurinkolaseilla on sertifioitu UV 400-suoja, lasit suodattavat pois kaiken UV-säteilyn, jonka aallonpituus on alle 400 nanometriä, mikä kattaa sekä UV-A- ja UV-B-säteilyn.



Mitä UV-säteily on?

Ultraviolettisäteily, eli UV-säteily, jaetaan kolmeen ryhmään:

UV-A: UV-säteily, jonka aallonpituus on 315–400 nanometriä. UV-A aiheuttaa ihon ruskettumista ja liiallisissa määrissä ihon vanhenemista. UV-A voi tunkeutua tavallisen lasin läpi.

UV-B: Tällä UV-säteilyllä on lyhyempi aallonpituus (280–315 nanometriä). UV-B aiheuttaa ihon palamisen, mikäli iho altistuu auringon säteilylle liian pitkäksi aikaa. Toisaalta UV-B edistää suojaavan pigmentit muodostumista iholla.

UV-C: Tämä säteily imeytyy ilmakehässä, ja ei pääsee maan pinnalle asti.

Kaikilla sivustomme l
asten ja vauvojen aurinkolaseille on sertifioitu UV 400-suoja.






Tässä valikoimamme lasten aurinkolaseja UV-400 suojalla:

Read more
Tukholma lapsiperheille
Perheloma

Tukholma tarjoaa monenlaista mukavaa tekemistä lapsiperheille. Tunnetuimmat kohteet ovat tietenkin Skansen, Gröna Lund, Junibacken ja Vasa-museo, mutta näiden lisäksikin kaupungissa on paljon tekemistä lomaileville lapsiperheille. Olemme koonneet listan 25:stä lapsiperheille suositellusta paikasta Tukholmassa, sekä mainitsemme lapsille suunnattuja aktiviteetteja Tukholman suosituimmissa turistikohteissa.



Mukavaa tekemistä lapsille Djurgårdenissa


Skansen: Tämä ulkoilmamuseo ja eläintarha on yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä, vetäen vuonna 2019 puoleensa jopa 1,4 miljoonaa kävijää. Eläinten ja kauniiden vanhojen talojen lisäksi paikan päällä on monia lapsiystävällisiä nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, kuten Lilla-Skansen, lasten sirkuskoulu, poniratsastusta, autorata, Lilla Karusellen, Lek från förr (entisajan leikit) ja Barnens Allsång (lasten yhteislaulu).

Skansen-akvaario: Skansen-Akvaario kutsuu itseään ”maailman erilaisimmaksi akvaarioksi”, jossa näytillä ei ole ainoastaan kaloja, vaan myös krokotiilejä, apinoita, liskoja ja hämähäkkejä. Joihinkin eläimiin on myös mahdollista tutustua tarkemmin ”silitys- ja halausnurkassa”.

Junibacken: Satuteemainen lapsikulttuuritalo, joka tarjoaa kaikenikäisille lapsille sopivia näyttelyitä, teatteria, laulua ja musiikkia.

Gröna Lund: Klassinen huvipuisto veden äärellä. Klassisten laitteiden kuten vuoristoratojen, vapaa pudotusten ja ketjukarusellien (120 metriä maapinnan yläpuolella!) lisäksi tarjolla on karuselleja myös nuoremmille lapsille, sekä ”Lilla området” perheen pienimmille. Huomioittehan, että turvallisuussyistä osassa laitteissa on minimipituusvaatimukset.




Vasa-museo: Ruotsin vierailluin museo, jossa käy vuosittain 1,5 miljoonaa kävijää. Museon teemana on kuninkaallinen laiva Vasa, joka upposi vuonna 1621 ja nostettiin merenpohjasta vuonna 1961. Koko laivaa voi katsastella kerrostasoilta, aina kölistä yläkannelle. Joka kerrostasolla on näyttelyitä, jotka kertovat elämästä aluksella ja kuinka alus rakennettiin, haaksirikkoutui ja nostettiin merenpohjasta. Erityisesti lapsille suunnattua toimintaa ovat perhenäytökset ja lapsiystävällinen ”Vasagrisen”-elokuva.

Nordiska museet: Kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on ”tuoda takaisin muistoja elämästä ja työstä aina 1500-luvulta nykypäivään”. Lapsille on tarjolla ”Lekstugan” jossa lapset voivat leikkiä ja eläytyä 1890-lukuun, ”Tidsvalvet” jossa he voivat tutkia ruotsalaisten lasten historiaa viimeisen 150 vuoden aikana ja ”Familjespår” jossa lapset (ja aikuiset) seuraavat johtolankoja ja ratkaisevat mysteerejä museossa.

Viikinkimuseo: Museo sisältäen näyttelyitä viikingeistä elokuvien, esineiden ja viikinkien aikaisten ympäristöjen muodossa. Viikonloppuisin ja loma-aikoihin museo tarjoaa erityisiä näytöksiä lapsille. Mahdollista on myös kokeilla viikinkikypärää ja -miekkaa sekä osallistua matkalle läpi viikinkiympäristöjen.




Mukavaa tekemistä lapsille Tukholman keskustassa

Tekniikan museo (Gärdet): Ruotsin suurin tekniikan museo, joka sisältää interaktiivisia näyttelyitä liittyen teemaan ”Tutki ja keksi kuinka kaikki kuuluu yhteen”, esitellen kaikkea alan varhaisvaiheista tulevaisuuden näkymiin. Yli puolet tekniikan museon kävijöistä on lapsia.

Lasten huone/Rum för barn (Sergelin tori): Ihan Tukholman keskustassa sijaitsee 0–9-vuotiaille lapsille suunnattu kirjasto, josta löytyy sohvia ja oleskelunurkkia sekä isoille että pienille lukijoille.

Ruotsin luonnonhistoriallinen museo (Frescativägen 40): Suuri luonnontieteisiin perustuva museo, jossa on sekä pysyviä että väliaikaisia näyttelyitä. Täällä lapset voivat nähdä dinosaurusten luurankoja, kokea Arktiksen ja Antarktiksen, sekä nähdä ja koskea aarteita maapallon ytimestä, kuten meteoriitteja ja mineraaleja, ja paljon, paljon muuta. Lauantaisin ja sunnuntaisin lapset voivat tulla Dino-Doriksen mukaan lapsille tarkoitettuun dinosaurusnäytökseen. Nuoremmat lapset (4–6-vuotiaat) voivat osallistua Sogsmullenin mysteerinratkontaan. Myös askartelua on tarjolla halukkaille lapsille.

Cosmonova (Frescativägen 40): Samassa rakennuksessa kuin luonnonhistoriallinen museo sijaitseva elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia maailman suurimmassa elokuvaformaatissa, kattokupolissa, jonka valkokangas on pinta-alaltaan 760 metriä. Täältä löytyy elokuvia niin aikuisille kuin lapsillekin, ja Cosmonova kuvailee elokuvatarjontaansa seuraavasti: ”Tarjontamme yhdistelee tietoa ja viihdettä, ottaen sinut mukaan sinne minne muuten kenties löytäisit vain mielikuvituksen avulla.”

Tukholman Toy Museum (Skeppsholmen): Pohjois-Euroopan suurin lelumuseo, jonka kokoelmiin kuuluu yli 40 000 esinettä, joista vanhimmat ovat nukkeja 1400-luvulta. Lelujen lisäksi näytillä on vanhoja ja ainutlaatuisia sarjakuvia.

Tukholman Spelmuseum (Markvardsgatan 2): Täältä löytyy iso kokoelma vanhoja tv-pelejä, tietokonepelejä ja pelikoneita. Museon tavoitteena on ”tuoda esille pelihistoriaa tavalla, joka tavoittaa kaikki iästä, lähtökohdasta tai kokemuksesta huolimatta”. Museossa voi kokeilla pelata erilaisia vanhoja ja uudempia pelejä.




Tukholman kuninkaanlinna (Vanha kaupunki): Täällä voit vierailla linnan paraatihuoneistoissa ja nähdä kuninkaalliset kruunut linnan aarrekammiossa. Lokakuusta huhtikuuhun tarjotaan erityisiä perhevierailuja linnaan, jolloin voi nähdä mm. kellariholvin, missä tulipalossa tuhoutuneen Tre Kronor -linnan rauniot ovat yhä näkyvillä. Kaikkina aukioloaikoina tarjotaan erästä lapsitoimintaa, jossa lasten tulee löytää villejä eläimiä, joita näkyy linnan seinillä, katolla sekä huoneistojen esineissä ja huonekaluissa. Jahtiin kuuluvan kuvakartan voi noutaa lipunmyyntipisteestä.

Livrustkammaren (Tukholman kuninkaanlinna/Vanha kaupunki): Museo, joka kuvastaa Ruotsin historiaa Kustaa Vaasan ajalta nykypäivään. Näytillä on muun muassa kuninkaallisia asusteita ja aseita kautta aikojen, sekä vaunuja, joita Ruotsin kuninkaalliset perheet ovat käyttäneet. Museossa on ”leikki- ja oppimishuone”, ja perhettä rohkaistaan ”seuraamaan Linnanhiirtä jännittävälle kierrokselle läpi museon”. Linnanhiiri (Slottsmusen) on linnan kellarissa vuosisatoja asustellut hiiri, jolla on takuulla monia salaisuuksia kerrottavanaan…

Vahdinvaihto (Tukholman kuninkaanlinna/ Vanha kaupunki): Vartijaparaati, joka voi tapahtua joko ratsain tai jalkaisin, alkaa armeijanmuseolta (Riddargatan 13) ja suuntaa läpi Tukholman keskustan saapuakseen kuninkaanlinnalle vartijanvaihtoon klo 12.15 (sunnuntaisin klo 13.15). Vahdinvaihto tapahtuu linnan sisäpihalla ja kestää noin 40 minuuttia.

Perhostalo ja Haga Ocean (Haga): Perhostalo kutsuu itseään ”Tukholman trooppiseksi sademetsäksi”, jossa voi kierrellä isossa trooppisessa kasvihuoneessa, jossa lentelee vapaasti noin 700 perhosta maailman trooppisilta alueilta. Perhostalon ohesta löytyy trooppinen akvaario Haga Ocean. Haga Oceanista löytyy 30 metrin pituinen, 1,2 miljoonaa litraa vettä sisältävä akvaario, jossa voi ihastella tiikerihaikaloja ja värikkäitä riuttakaloja. Paikan päältä löytyy myös muita akvaarioita, jotka näyttävät miltä elämä voi näyttää riutalla 7–8 metrin syvyydessä. Joka päivä klo 13 voi olla mukana seuraamassa koikarppien ruokintaa.




Venekiertueet: Tukholmassa on useita toimijoita, joiden tarjoamat venekiertueet lähtevät linnan tai Kuninkaallisen Oopperan viereltä. Kiertueiden joukossa ovat ”klassinen” kiertue, ”siltojen Tukholma” ja useita kiertueita Tukholman lähisaarten lomassa. Tarjolla on myös ”Hop-on Hop-off” kiertueita, joissa voi päivän mittaan nousta veneeseen ja veneistä pois haluamansa mukaan.

Saaristoveneet: Tukholmassa on tarjolla monenlaisia vanhoja ja uusia saaristoveneitä, joilla voi veneillä useisiin kohteisiin Tukholman saaristossa.

Bounce trampoliinipuisto (Kungens Kurva): Sisätilakeskus sisältäen trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkourpuiston ja kielekehyppyä (cliff-jump).

Sthlm Skatepark (Mårtensdal): Kahdesta hallista koostuva skeittikeskus, sisältäen katutasoja, erilaisia ramppeja ja skeittialtaita. Sthlm Skatepark on tarkoitettu sekä aloittaville että kokeneemmille skeittaajille.

Exploria (Botkyrka): Exploria kutsuu itseään ”Euroopan suurimmaksi hupikeskukseksi”, pinta-alaltaan 20 000 neliömetriä ja sisältäen muun muassa leikkimaan, trampoliinipuiston, dinosaurusmuseon, mikroautoradan, keilahallin, laser-areenan, arkadipelejä, simulaattoreja sekä liikenne- ja palokoulun.






Read more
Göteborg lapsiperheile
Perheloma

Göteborgista löytyy paljon mukavaa tekemistä lapsiperheille. Kenties tunnetuimmat nähtävyydet ovat Liseberg, Universeum-tiedemuseo ja Maritiman, mutta näiden lisäksikin Ruotsin toisiksi suurimmasta kaupungista löytyy runsaasti tekemistä. Voitte vaikkapa vierailla Alfons Åbergin Kulttuuritalolla, leikkiä ja temmeltää Slottskogen-puistossa tai kokeilla lentämistä lentosimulaattorilla Aeroseumissa.



Liseberg: Göteborgin klassikkohuvipuisto karuselleineen ja nähtävyyksineen tuo hupia niin pienille kuin isoillekin lapsille (sekä aikuisillekin). Isommille lapsille on tarjolla laitteita kuten vuoristoradat ”Balder”, ”Valkyria” ja ”Flumride”, vauhtia ja korkeutta mm. laitteissa ”Aerospin”, ”AtmosFear” ja ”Loke”. Pienemmille lapsille on tarjolla Kaninlandet (Pupumaa) ja sen lapsiystävälliset karusellit ”Kaninresan”, ”Skepp o’skoj” ja ”Tuta och kör” sekä leikkipuistot ”Barnen Paradis” ja ”Bushållsplatsen” joissa lapset voivat kiipeillä, keinua ja temmeltää. Huomioittehan, että osassa laitteissa on minimipituusvaatimukset.

Universeum-tiedemuseo: Tämä on tiedekeskus, jossa voi muun muassa kulkea huojuvilla riippusilloilla 25 metriä ilmassa sisätiloihin perustetun trooppisen sademetsän yläpuolella. Täältä löytyy lintuja, perhosia, apinoita, sammakoita ja jopa laiskiaisia. Universeumista löytyy myös ”Reptilariet”-matelijatalo, jossa on näytillä käärmeitä ja muita matelijoita. ”Akvariehallen”-tilasta löytyy akvaario (yhteensä 3 miljoonaa litraa vettä) jossa on erilaisia kaloja, haikaloja ja rauskuja. Universeumissa lapsilla on mahdollisuus tehdä tieteellisiä ja kemiallisia kokeita, havaita teknologian mahdollisuuksia sekä lähteä avaruusmatkalle.

Maritiman: Göteborgin keskustassa sijaitseva laivamuseo, jossa voi kiivetä hävittäjän kannelle ja kavuta sukellusveneen sisuksiin, sekä vierailla muiden alusten kuten majakkalaivan, rahtilaivan ja proomun luona. Paikan päällä on näyttelyitä kaikesta mikä liittyy aluksiin ja merenkäyntiin. ”Timin merilaboratoriossa” voi osallistua yhteentoista asemaan ja oppia merestä, elämästä merellä ja meriympäristöstä. Tarkkaavaiset vieraat voivat kohdata museossa Virvelinan, joka on erikoisopas lapsille, jonka seurassa lapset pääsevät kiertueelle museossa (etenkin sukellusveneeseen).





Alfons Åbergin Kulttuuritalo: Kuvailee itseään ”luovaksi kulttuuritaloksi kaikille lapsille ja aikuisille”. Kulttuuritalo perustuu Gunilla Bergströmin Alfons Åberg-kirjoihin (Suomessa tunnettu myös nimellä Mikko Mallikas). Täällä lapset voivat leikkiä, kiivetä, liukua liukumäkiä, temmeltää ja askarrella Mikko Mallikas-kirjoista tutuissa ympäristöissä. Joka päivä tarjolla on omaa ohjelmaa, mm. lapsiteatteria ja elokuvanäytöksiä.

Slottskogen-puisto: Yksi Göteborgin vanhimmista, suurimmista ja suosituimmista puistoista, jossa on runsaasti tilaa temmeltelylle ja piknikeille. Puistossa on myös yksi Ruotsin vanhimmista eläintarhoista (ilmainen sisäänpääsy), jossa erikoistutaan kesyihin ja villeihin pohjoismaisiin eläimiin. Täällä voi seurata kirjohylkeiden, pingviinien, hirvien ja metsäpeurojen ruokintaa.

Leikkipuisto Plikta: Tämä ”retkeilyleikkipuisto” sijaitsee Slottskogenissa, ja sitä on kuvailtu yhdeksi Göteborgin suurimmiksi leikkipuistoiksi, joka on varustettu elämyksellisillä leikkikaluilla sekä piknik-, treeni- ja grillipaikoilla. Paikan päällä on lisäksi ulkoilmakuntosali, petankkirata, pingispöytiä ja shakkilautoja. Leikkipuistossa on henkilökuntaa, jotka vuokraavat pyöriä, pelejä ja leikkikaluja sekä järjestävät toimintaa 6–16-vuotiaille lapsille. Kokeile myös ”avojalkapolkua”, 300 metrin pituista polkua, jossa kengät otetaan pois ja jalkojen annetaan tunnustella erilaisia maamateriaaleja.

Stinsen Sightseeing (Göteborgin keskusta): Pienoisjuna, joka kiertelee Göteborgin keskustan, Hagan kaupunginosan ja Vasakaupungin nähtävyyksien välillä. Kierros alkaa Kustaa Aadolfin torilta ja kestää noin 35 minuuttia.

Stinsen Sightseeing (Slottskogen): Pienoisjuna. joka kiertää Slottskogenin nähtävyyksien välillä, ohittaen mm. pingviinit ja hyljelammen. Kierros alkaa Plikta-leikkipuistolta ja kestää noin 15–20 minuuttia.

Paddan: Tarjoaa kiertueveneitä, joiden kannelta voi kokea Göteborgin kaupungin kanaaleilta ja veden päältä päin. Veneet lähtevät Kungsportsplatsen-torilta ja kiertue kestää noin 50 minuuttia.





Uusi Älvsborgin linnoitus: Götajoen suulla sijaitseva linnoitus, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1653. Kiertele linnoitusta ja anna lasten hyppiä ja loikkia muurien, kukkuloiden ja kivien päällä (mutta varokaa jyrkkiä kielekkeitä). Linnoituksella järjestetään dramatisoituja kiertueita, joissa oppaat pukeutuvat keskiaikaisiin vaatteisiin. Laivat linnoitukseen lähtevät Lilla Bommen-satamasta.

Merimuseo Akvariet: (Avautuu syksyllä 2021) Museo, jonka näyttelyiden aiheena ovat meri, merenkäynti ja kalastus. Täällä tulee olemaan maanalainen akvaario, jossa pyritään jäljittelemään luonnollisia ekosysteemejä, kuten koralliriuttoja ja merilevämetsiä.

Göteborgin kaupunginmuseo: Museo, jossa näytetään, millaista elämä Göteborgissa oli menneinä aikoina ja esitellään kaupungin historiaa. Perheen pienemmille on tarjolla ”Lasten museo”, jossa on kiipeilyseinä, liukumäki, tunneleita, pehmeitä palikoita rakentamiseen ja pieni raitiovaunu. (Ilmainen sisäänpääsy 25 ikävuoteen asti.)

Göteborgin luonnonhistoriallinen museo: Museo, jossa on näytillä kokoelmia eläimistä ja luonnosta, mm. luurankoja ja täytettyjä eläimiä, kuten dinosauruksia, valaita, norsuja, krokotiilejä, lintuja ja paljon muuta. Museo on jaettu useisiin eri saleihin, joihin kuluvat mm. nisäkässali, valassali, kala-, matelija- ja lintugalleria.

Familjefoajé Göteborgin oopperassa: Joinakin viikonloppuina lapset voivat olla mukana tanssimassa, laulamassa, kuuntelemassa ja askartelemassa Göteborgin oopperassa. Täällä 6–9-vuotiaat lapset saavat olla mukana lauluharjoituksissa Oopperan lapsikuoron kanssa. Pienemmille lapsille (2–6-vuotiaat) tarjotaan satuja, tanssia ja leikkiä, sekä tanssikoulu vauvoille.

Aeroseum: Lentoelämyskeskus Göteborgista pohjoiseen (Sävessä). Aeroseum, jossa näytetään lennon historiaa ja kehitystä, sijaitsee entisen Götan lennoston vuoren sisäisessä lentokonehallissa. Sen lisäksi, että vierailijat saavat nähdä lentokoneita, helikoptereita ja muita lentäviä koneita, Aeroseumissa on mahdollisuus rakentaa, ennallistaa ja lentää virtuaalisesti lentosimulaattorien avulla. Aeroseum omistaa myös Ruotsin suurimman kokoelman miniatyyrimalleja.




T
rädgårdsföreningen leikkipuisto: Trädgårdsföreningen-puistossa sijaitsee mahtava leikkipuisto, jota on kuvailtu paikaksi, jossa ”taika kohtaa vehreän puiston, jossa kaikki voivat löytää oman pikku nurkkansa joen, liukumäkien, bambupuiden ja mutkittelevien sorateiden keskuudesta.”

Färjenäsparkenin leikkipuisto (Hisingen): Iso, vuorokauden ympäri valaistu leikkipuisto Hisingenissä juuri veden äärellä. Leikkipuiston lisäksi paikan päältä löytyy tekonurminen jalkapallokenttä, skeittipuisto, street basket-kenttä ja ulkoilmakuntosali.

Bounce Göteborg: Sisätilakeskus, joka sisältää trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkouria ja kielekehyppyä (cliff-jump).

Klätterdomen: Iso kiipeilykeskus, joka tarjoaa kiipeilyseiniä ja -ratoja sekä aloittaville että kokeneemmille kiipeilijöille. Kokeile kiipeilyä itsenäisesti tai ohjaajan avustuksella!

Elokuvakaupunki Bergakungen: Iso elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia eri valkokankailla mm. IMAX-formaatissa.






Read more
Kööpenhamina lapsiperheille
Perheloma

Kööpenhamina on lapsiystävällinen kaupunki (tai kylä kuten tanskaksi sanotaan), jossa on tarjolla paljon hauskaa toimintaa lapsiperheille! Kenties tunnetuimmat nähtävyydet ovat Tivoli, Kööpenhaminan eläintarha, Sininen Planeetta ja Experimentarium, mutta tarjolla on myös monia ”tavallisia” museoita, joissa on lapsille suunnattua toimintaa mieluisan elämyksen takaamiseksi koko perheelle.



Kööpenhaminan eläintarha: Yksi Tanskan suurimmista turistikohteista, jossa käy vuosittain noin 1,2 miljoona kävijää. Täällä voi nähdä eläimiä kaikista maailmankolkista, joka päivällä on uutta ohjelmaa ja kävijöillä on mahdollisuus mm. eläinten ruokkimiseen. Lapsille suunnatussa ”Lasten Eläintarhassa” lapset voivat silittää vuohia ja muita pohjoismaisia kotieläimiä. Kööpenhaminan eläintarha järjestää jopa ns. Eläintarhaleirin, jossa lapset voivat osallistua päivänmittaiseen, 6-tuntia kestävään leiriin, jossa he saavat olla mukana eläinten ruokinnassa ja hoitamisessa, oppien samalla lisää eläimistä.

Sininen Planeetta (Kastrup): Tämä on Pohjois-Euroopan suurin akvaario (yhteensä 7 miljoonaa litraa vettä) jossa pääsee näkemään trooppisia kaloja, kuten pääakvaariossa näytillä olevia erityyppisiä haikaloja ja rauskuja. Akvaario järjestää erikoisnäytöksiä lapsille, ja paikan päällä on ”kosketusallas” jossa valvonnan alla lapset voivat tunnustella erilaisia mereneläviä.

Tivoli: Klassinen vuonna 1843 perustettu huvipuisto, josta löytyy hupia niin pienille kuin vähän isommillekin lapsille. Vuoristoratojen, karusellien, vapaapudotustornien ja vastaavien laitteiden lisäksi Tivolissa on tarjolla esityksiä sekä lapsille että aikuisille. Huomaattehan, että osa laitteista vaatii minimipituuden kyytiin pääsemiseksi.

Experimentarium (Tuborg): Tämä ”Koko Tanskan tiedekeskuksena” tunnettu nähtävyys on nimensä mukaisesti tiedekeskus, jossa sekä lapset että aikuiset voivat osallistua erilaisiin kokeisiin, muun muassa luoda niin ison saippuakuplan, että sen sisään mahtuu itsekin! Paikan päällä on myös puuhasteluosasto, jossa kaikki voivat leikellä, liitellä ja piirrellä sydämensä kyllyydestä (runsaasti tarjolla olevat materiaalit sisältyvät sisäänpääsyhintaan).


 

Dyrehavsbakken (Klampenborg): Tuttavallisemmin ”Bakken”, tämä huvipuisto sijaitsee pohjois-Kööpenhaminassa ja tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn. Huvipuistossa on 35 erilaista laitetta, joista tunnetuin on vuodelta 1932 peräisin oleva puuvuoristorata. Pienen pinta-alansa takia puisto on tiiviisti rakennettu ja kohteet ovat vain lyhyen matkan päässä toisistaan. Täältä löytyy karuselleja niin pienille kuin isoillekin lapsille!

Tanskan kansallismuseo: Kulttuurihistoriallinen museo, jossa esitellään sekä tanskalaista että ulkomaista kulttuuria. Museossa on myös ”Lasten Museo” eli sisätiloissa sijaitseva leikkipaikka, jossa lapset (ja aikuiset) voivat leikkiä historian teemoissa. Täällä koko perhe pääsee viikinkilaivan matkaan, astuu 1930-luvun luokkahuoneeseen ja saa tilaisuuden valmistaa ruokaa keskiaikaiskeittiössä – lyhyesti sanottuna museo rohkaisee lapsia päästämään mielikuvituksensa valloilleen ja ”touch everything in sight!” Museossa on jopa ns. ”tylsyysnappeja” levitettynä ympäri näytöksiä. Anna lasten painaa niitä ja katso mitä tapahtuu…

Frilandsmuseet (Lyngby): Yksi suurimmista ja vanhimmista (perustettu vuonna 1897) ulkoilmamuseoista maailmassa, jossa voi vaellella eri aikakausien (1650– 1950) rakennusten ja ympäristöjen välillä. Vapaaehtoisten tekemiä käsitöitä voi ihailla osassa taloja. Vierailunkohteina on jopa 25 eri puutarhaa, ja niityillä ja laitumilla käyskentelee hevosia, lehmiä, possuja ja muita pohjoismaisia kotieläimiä.

Tycho Brahe Planetaario: Astronomiamuseo, jossa kävijät oppivat mm. tähdistä, planeetoista sekä elämästä astronauttina. Planetaariossa on vuorovaikutteisia näyttelyitä ja elokuvanäytöksiä, jotka antavat lisää tietoa Linnunradasta ja universumistamme. ”Teatterihuoneessa” on 1000 neliömetrin suuruinen valkokangas, jossa elokuvia näytetään IMAX-muodossa kattokupoliin heijastettuna. Siellä voi muun muassa tulla mukaan matkalle tähtien ja planeettojen keskelle fantastisen avaruusaluksen kyydissä. Planetaarion ohjelmasta voi joka päivä valita itselleen kiinnostavia näytöksiä (elokuvien ikäraja on 3 vuotta).



Tanskan kansallisgalleria: Taidegalleria kokoaa ja tuo näytille tanskalaista ja kansainvälistä taidetta aina 1300-luvulta alkaen. Galleriassa on myös ”Lasten työpaja”, jossa lapset saavat luoda omaa taidetta käyttäen erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, tarvittaessa tietotaitoisen henkilökunnan avustamana. Museon ”Tegnesalen” eli piirtäjänsali tarjoaa mahdollisuuden näytillä olevien patsaiden luonnostelemiseen paperille. Sisäänpääsy ilmaista alle 18-vuotiaille.

Luonnontieteellinen museo: Maapallon evoluutiota aina esihistorialliselta ajalta lähtien esittelevä museo. Näytillä on eri aikakausilta, lukuun ottaen dinosaurusten aikakaudelta, peräisin olevia täytettyjä eläimiä, luurankoja ja fossiileja. Pysyvässä näytöksessä nimeltä ”Tanskan eläinmaailma läpi 20 000 vuoden” pääsee aikamatkalle viime jääkaudelta nykypäivään asti.

GoBoat Kööpenhamina: Koe Kööpenhamina veden äärestä hiljaisella sähköveneellä. Olet itse laivan kapteeni (yli 18-vuotiaille) ja voit vuokrata veneen (enintään 8 henkeä) 1–3 tunnin ajaksi. Laiva toimii uusiutuvalla sähköllä, joka on tuotettu aurinko-, tuuli- tai vesivoimalla.

Retki kanavaveneillä: Näe Kööpenhamina mereltä päin. Veneretkiä tarjoavat monet yritykset, ja tarjolla on monenlaisia reittejä, kaikkea Kööpenhaminan vanhan kaupungin ja sykähdyttävien veden lähelle rakennettujen modernien alueiden välillä. Veneretket lähtevät Nyhavnista ja Strøgetin lähellä olevan Holmenin kirkon laiturilta.

Bounce Inc: Sisätilakeskus, jossa on tarjolla trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkourpuisto ja kielekehyppäystä (cliff-jump).


Arbejdermuseet: Työväenliikkeen ja työväenluokan työelämästä ja arjesta viimeisen 150 vuoden aikana kertova museo. ”Lasten Arbejdermuseetissa” lapset pääsevät kokeilemaan lähetin työtä, tai vaikkapa pullojen lajittelua tai konekirjoitusta ammattiliiton toimistossa. Lapset voivat jopa pukeutua vanhan ajan vaatteisiin, kokeilla tanssimista tanssikoulussa tai leikkiä 1930-luvun kööpenhaminalaisessa asunnossa. Lasten osasto on suunnattu 3–12-vuotiaille lapsille.

HC Andersen Fairytale House: Kirjailija Hans Christian Andersenin elämästä ja saduista kertova museo. Museossa on esillä kirjailijan tunnetuimpiin satuihin perustuvia näytöksiä ja ympäristöjä, ja satuja kerrotaan sekä englannin-, saksan- että tanskan kielellä valo- ja ääniefektien kera.

Sirkusmuseo (Hvidovre): Tämä museo omistaa yhden Pohjois-Euroopan suurimmista sirkusesinekokoelmista (n. 110 000 esinettä). Sirkusmuseon kokoelmista löytyy rekvisiittaa ja pukuja, joita ovat käyttäneet lukuista akrobaatit, jonglöörit, pellet ja taikurit. Sunnuntaisin klo 11:00-12:30 välillä koko perhe voi kokeilla sirkustaiteilijan elämää vaikkapa akrobaattina, jonglöörinä tai trapetsitaitelijana. Paikan päällä on sirkustaiteilijoita avustamassa ja ohjeistamassa.


Airtrix Trampoline Park (Nordhavn): Tanskan suurin trampoliini- ja kiipeilypuisto tarjoaa lukuisia hyppy- ja tempputrampoliineja. Näihin kuuluvat Freestyle Zone, Performance Trampolines, Ninja Warrior-alue, Airbag Dive & Launch, Wipeout sekä monia muita. Airtrix Trampoline Parkissa on myös iso kiipeilyalue niin isoille kuin pienemmillekin lapsille. Puisto sijaitsee sisätiloissa.

Rundetårn: Tämä vuonna 1642 observatorioksi rakennettu torni on yksi Kööpenhaminan tunnetuimmista rakennuksista. 35-metriä korkea Rundetårn on avoinna vierailijoille ja kierros tornin huipulle kulkee läpi ainutlaatuisen kierrekäytävän tornin sisäpuolella, kiertäen ympäri ja ympäri kunnes saavuttaa tornin huipun.

Rosenborgin Linna: Linna sijaitsee Keski-Kööpenhaminassa ja tuo näytille kuninkaallisia esineitä läpi historian, muun muassa tanskalaiset kruunun jalokivet.

Disney Store: Disneyn maailmasta tuttuja esineitä myyvä kauppa. Tuotevalikoimaan kuuluu leluja, vaatteita, pelejä, elokuvia ja musiikkia – Disneyn rakastettuihin hahmoihin ja symboleihin perustuen.





Read more