Matkamuksu Logo

Kassalle

Tukholma lapsiperheille

Tukholma tarjoaa monenlaista mukavaa tekemistä lapsiperheille. Tunnetuimmat kohteet ovat tietenkin Skansen, Gröna Lund, Junibacken ja Vasa-museo, mutta näiden lisäksikin kaupungissa on paljon tekemistä lomaileville lapsiperheille. Olemme koonneet listan 25:stä lapsiperheille suositellusta paikasta Tukholmassa, sekä mainitsemme lapsille suunnattuja aktiviteetteja Tukholman suosituimmissa turistikohteissa.



Mukavaa tekemistä lapsille Djurgårdenissa


Skansen: Tämä ulkoilmamuseo ja eläintarha on yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä, vetäen vuonna 2019 puoleensa jopa 1,4 miljoonaa kävijää. Eläinten ja kauniiden vanhojen talojen lisäksi paikan päällä on monia lapsiystävällisiä nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, kuten Lilla-Skansen, lasten sirkuskoulu, poniratsastusta, autorata, Lilla Karusellen, Lek från förr (entisajan leikit) ja Barnens Allsång (lasten yhteislaulu).

Skansen-akvaario: Skansen-Akvaario kutsuu itseään ”maailman erilaisimmaksi akvaarioksi”, jossa näytillä ei ole ainoastaan kaloja, vaan myös krokotiilejä, apinoita, liskoja ja hämähäkkejä. Joihinkin eläimiin on myös mahdollista tutustua tarkemmin ”silitys- ja halausnurkassa”.

Junibacken: Satuteemainen lapsikulttuuritalo, joka tarjoaa kaikenikäisille lapsille sopivia näyttelyitä, teatteria, laulua ja musiikkia.

Gröna Lund: Klassinen huvipuisto veden äärellä. Klassisten laitteiden kuten vuoristoratojen, vapaa pudotusten ja ketjukarusellien (120 metriä maapinnan yläpuolella!) lisäksi tarjolla on karuselleja myös nuoremmille lapsille, sekä ”Lilla området” perheen pienimmille. Huomioittehan, että turvallisuussyistä osassa laitteissa on minimipituusvaatimukset.




Vasa-museo: Ruotsin vierailluin museo, jossa käy vuosittain 1,5 miljoonaa kävijää. Museon teemana on kuninkaallinen laiva Vasa, joka upposi vuonna 1621 ja nostettiin merenpohjasta vuonna 1961. Koko laivaa voi katsastella kerrostasoilta, aina kölistä yläkannelle. Joka kerrostasolla on näyttelyitä, jotka kertovat elämästä aluksella ja kuinka alus rakennettiin, haaksirikkoutui ja nostettiin merenpohjasta. Erityisesti lapsille suunnattua toimintaa ovat perhenäytökset ja lapsiystävällinen ”Vasagrisen”-elokuva.

Nordiska museet: Kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on ”tuoda takaisin muistoja elämästä ja työstä aina 1500-luvulta nykypäivään”. Lapsille on tarjolla ”Lekstugan” jossa lapset voivat leikkiä ja eläytyä 1890-lukuun, ”Tidsvalvet” jossa he voivat tutkia ruotsalaisten lasten historiaa viimeisen 150 vuoden aikana ja ”Familjespår” jossa lapset (ja aikuiset) seuraavat johtolankoja ja ratkaisevat mysteerejä museossa.

Viikinkimuseo: Museo sisältäen näyttelyitä viikingeistä elokuvien, esineiden ja viikinkien aikaisten ympäristöjen muodossa. Viikonloppuisin ja loma-aikoihin museo tarjoaa erityisiä näytöksiä lapsille. Mahdollista on myös kokeilla viikinkikypärää ja -miekkaa sekä osallistua matkalle läpi viikinkiympäristöjen.




Mukavaa tekemistä lapsille Tukholman keskustassa

Tekniikan museo (Gärdet): Ruotsin suurin tekniikan museo, joka sisältää interaktiivisia näyttelyitä liittyen teemaan ”Tutki ja keksi kuinka kaikki kuuluu yhteen”, esitellen kaikkea alan varhaisvaiheista tulevaisuuden näkymiin. Yli puolet tekniikan museon kävijöistä on lapsia.

Lasten huone/Rum för barn (Sergelin tori): Ihan Tukholman keskustassa sijaitsee 0–9-vuotiaille lapsille suunnattu kirjasto, josta löytyy sohvia ja oleskelunurkkia sekä isoille että pienille lukijoille.

Ruotsin luonnonhistoriallinen museo (Frescativägen 40): Suuri luonnontieteisiin perustuva museo, jossa on sekä pysyviä että väliaikaisia näyttelyitä. Täällä lapset voivat nähdä dinosaurusten luurankoja, kokea Arktiksen ja Antarktiksen, sekä nähdä ja koskea aarteita maapallon ytimestä, kuten meteoriitteja ja mineraaleja, ja paljon, paljon muuta. Lauantaisin ja sunnuntaisin lapset voivat tulla Dino-Doriksen mukaan lapsille tarkoitettuun dinosaurusnäytökseen. Nuoremmat lapset (4–6-vuotiaat) voivat osallistua Sogsmullenin mysteerinratkontaan. Myös askartelua on tarjolla halukkaille lapsille.

Cosmonova (Frescativägen 40): Samassa rakennuksessa kuin luonnonhistoriallinen museo sijaitseva elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia maailman suurimmassa elokuvaformaatissa, kattokupolissa, jonka valkokangas on pinta-alaltaan 760 metriä. Täältä löytyy elokuvia niin aikuisille kuin lapsillekin, ja Cosmonova kuvailee elokuvatarjontaansa seuraavasti: ”Tarjontamme yhdistelee tietoa ja viihdettä, ottaen sinut mukaan sinne minne muuten kenties löytäisit vain mielikuvituksen avulla.”

Tukholman Toy Museum (Skeppsholmen): Pohjois-Euroopan suurin lelumuseo, jonka kokoelmiin kuuluu yli 40 000 esinettä, joista vanhimmat ovat nukkeja 1400-luvulta. Lelujen lisäksi näytillä on vanhoja ja ainutlaatuisia sarjakuvia.

Tukholman Spelmuseum (Markvardsgatan 2): Täältä löytyy iso kokoelma vanhoja tv-pelejä, tietokonepelejä ja pelikoneita. Museon tavoitteena on ”tuoda esille pelihistoriaa tavalla, joka tavoittaa kaikki iästä, lähtökohdasta tai kokemuksesta huolimatta”. Museossa voi kokeilla pelata erilaisia vanhoja ja uudempia pelejä.




Tukholman kuninkaanlinna (Vanha kaupunki): Täällä voit vierailla linnan paraatihuoneistoissa ja nähdä kuninkaalliset kruunut linnan aarrekammiossa. Lokakuusta huhtikuuhun tarjotaan erityisiä perhevierailuja linnaan, jolloin voi nähdä mm. kellariholvin, missä tulipalossa tuhoutuneen Tre Kronor -linnan rauniot ovat yhä näkyvillä. Kaikkina aukioloaikoina tarjotaan erästä lapsitoimintaa, jossa lasten tulee löytää villejä eläimiä, joita näkyy linnan seinillä, katolla sekä huoneistojen esineissä ja huonekaluissa. Jahtiin kuuluvan kuvakartan voi noutaa lipunmyyntipisteestä.

Livrustkammaren (Tukholman kuninkaanlinna/Vanha kaupunki): Museo, joka kuvastaa Ruotsin historiaa Kustaa Vaasan ajalta nykypäivään. Näytillä on muun muassa kuninkaallisia asusteita ja aseita kautta aikojen, sekä vaunuja, joita Ruotsin kuninkaalliset perheet ovat käyttäneet. Museossa on ”leikki- ja oppimishuone”, ja perhettä rohkaistaan ”seuraamaan Linnanhiirtä jännittävälle kierrokselle läpi museon”. Linnanhiiri (Slottsmusen) on linnan kellarissa vuosisatoja asustellut hiiri, jolla on takuulla monia salaisuuksia kerrottavanaan…

Vahdinvaihto (Tukholman kuninkaanlinna/ Vanha kaupunki): Vartijaparaati, joka voi tapahtua joko ratsain tai jalkaisin, alkaa armeijanmuseolta (Riddargatan 13) ja suuntaa läpi Tukholman keskustan saapuakseen kuninkaanlinnalle vartijanvaihtoon klo 12.15 (sunnuntaisin klo 13.15). Vahdinvaihto tapahtuu linnan sisäpihalla ja kestää noin 40 minuuttia.

Perhostalo ja Haga Ocean (Haga): Perhostalo kutsuu itseään ”Tukholman trooppiseksi sademetsäksi”, jossa voi kierrellä isossa trooppisessa kasvihuoneessa, jossa lentelee vapaasti noin 700 perhosta maailman trooppisilta alueilta. Perhostalon ohesta löytyy trooppinen akvaario Haga Ocean. Haga Oceanista löytyy 30 metrin pituinen, 1,2 miljoonaa litraa vettä sisältävä akvaario, jossa voi ihastella tiikerihaikaloja ja värikkäitä riuttakaloja. Paikan päältä löytyy myös muita akvaarioita, jotka näyttävät miltä elämä voi näyttää riutalla 7–8 metrin syvyydessä. Joka päivä klo 13 voi olla mukana seuraamassa koikarppien ruokintaa.




Venekiertueet: Tukholmassa on useita toimijoita, joiden tarjoamat venekiertueet lähtevät linnan tai Kuninkaallisen Oopperan viereltä. Kiertueiden joukossa ovat ”klassinen” kiertue, ”siltojen Tukholma” ja useita kiertueita Tukholman lähisaarten lomassa. Tarjolla on myös ”Hop-on Hop-off” kiertueita, joissa voi päivän mittaan nousta veneeseen ja veneistä pois haluamansa mukaan.

Saaristoveneet: Tukholmassa on tarjolla monenlaisia vanhoja ja uusia saaristoveneitä, joilla voi veneillä useisiin kohteisiin Tukholman saaristossa.

Bounce trampoliinipuisto (Kungens Kurva): Sisätilakeskus sisältäen trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkourpuiston ja kielekehyppyä (cliff-jump).

Sthlm Skatepark (Mårtensdal): Kahdesta hallista koostuva skeittikeskus, sisältäen katutasoja, erilaisia ramppeja ja skeittialtaita. Sthlm Skatepark on tarkoitettu sekä aloittaville että kokeneemmille skeittaajille.

Exploria (Botkyrka): Exploria kutsuu itseään ”Euroopan suurimmaksi hupikeskukseksi”, pinta-alaltaan 20 000 neliömetriä ja sisältäen muun muassa leikkimaan, trampoliinipuiston, dinosaurusmuseon, mikroautoradan, keilahallin, laser-areenan, arkadipelejä, simulaattoreja sekä liikenne- ja palokoulun.