Matkamuksu Logo

Kassalle
  • Etusivu
  • Lapsiperhe matkustaa
  • Autossa lasten kanssa
Iloiset lapset autossa
Autossa lasten kanssa

Unelma automatka on sellainen, missä lapset istuvat iloisena takapenkillä ja riitelevät niin vähän kuin mahdollista. Automatkan onnistumiseksi on otettava huomioon lasten tarpeet liikunnan ja viihteen suhteen, ja jossain määrin automatka on mukauduttava näitä tarpeita silmällä pitäen. Ota mukaan viihdettä ja purtavaa, tee olo lapsille mukavaksi ja suunnittele ajoaika ja -pituudet lapsille sopivaksi.



Mukauta automatka lapsille

Kellonaika: Jos matkustat pikkulasten tai vauvojen kanssa, voit yrittää ajoittaa pitkät ajomatkat aikoihin, jolloin lapset tavallisesti nukkuisivat.

Ilmasto: Pidä lämpötila autossa suhteellisen viileänä ja avaa ikkunoita ilman vaihtamiseksi milloin mahdollista. Pyri vähentämään auringonvalon pääsyä takapenkille varustamalla ikkunat aurinkosuojilla.

Pidä taukoja usein: Pidä mieluummin monia lyhyitä taukoja kuin muutamia pitkiä taukoja. Muista tosin pitää muutama pidempi tauko, jotta koko perheellä on mahdollisuus liikkua ja syödä.

Leikkipaikat ja -puistot: Pidä tauot mieluiten leikkipaikkojen, puistojen tai viheralueiden yhteydessä. Silloin lapsilla on riittävästi tilaa liikkua ja leikkiä. Monien leikkipaikkojen yhteydessä on lisäksi piknik-alueita ja WC-tiloja.

Taukoreppu: Ota automatkalla mukaan valmiiksi pakattu ”taukoreppu”, johon on pakattu ruokaa, juomaa, istuinalusta, vessapaperia ja jotain tekemistä lapsille, kuten hyppynaru tai jalkapallo.

Tiedota lapsille matkasta: Jo ennen matkan alkua pidä huoli siitä, että lapset tietävät mitä odottaa matkalta, kuinka pitkä automatka on ja mitä mukavaa päivän aikana tulee tapahtumaan ja milloin. Lapsille on usein turhauttavaa, kun he eivät tiedä kuinka kauan ajomatka tulee kestämään.





Viihde ja purtava

Tabletti ja älypuhelin: Lataa pelejä, musiikkia, elokuvia, äänikirjoja ym. matkaa varten. Laita ylimääräinen muistikortti laitteeseen, jotta kaikelle viihteelle on tilaa ja lapsen ei tarvitse käyttää (kallista) internettiä. Ota mukaan autossa toimiva lataaja, vara-akku ja kuulokkeet. Tableteille löytyy pidikkeitä, jonka voi kiinnittää edessä olevaan istuimeen. Sivustoltamme löydät näitä kohdasta iPad pidike autoon.

Pelit: Monia pelejä on tarjolla matkalle sopivassa muodossa, jotta niitä voi mukavasti pelata takapenkillä. Myös laivanupotus, pelikortit ja korttipelit kuten UNO soveltuvat hyvin automatkoille. Vältä pelejä, joissa on monia pieniä paloja, jotka helposti häviäisivät autossa.

Askartelu: Tee askartelulaatikko, jossa on paperia, kyniä, sakset, narua, liimaa, tarroja, yms.

Kirjat ja lehdet: Sekä tavalliset kirja että äänikirjat sopivat täydellisesti pitkille ajomatkoille. Voit ottaa mukaan myös lehtiä ja sarjakuvia.

Lukuvalo: Mikäli ajatte pimeällä, taskulampun ja muutaman varapariston mukaan ottaminen voi olla hyvä idea, siltä varalta, että joku takapenkillä haluaa lukea tai askarrella. Sivustoltamme löydät lukuvalon, jonka voi kiinnittää esim. kirjaan tai edessä olevaan penkkiin.

Juoma ja purtava: Ota mukaan runsaasti juomista, jottet joudu pysähtymään matkalla ja ostamaan liikaa (kallista) juotavaa matkan varrella. Mikäli haluat pitää juomat viileänä, ota mukaan kylmälaukku; jotkut kylmälaukut voi kytkeä auton savukkeensytyttimeen. Lämpimiä juomia, keittoja ja vastaavia voi ottaa termoksessa mukaan. Jonkin naposteltavan mukaan ottaminen on melkein pakollista autolomalla, mikäli lasten halutaan pysyvän tyytyväisinä ja alhaisesta verensokerista johtuvien riitojen estämiseksi. Valmista vaihteleva valikoima purtavaa, jossa on muutakin kuin vain karkkia ja sipsejä, kuten vaikkapa hedelmiä, vihannes- ja juustopaloja, keksejä tai vaikkapa kylmiä lihapullia. Vältä tahmeita herkkuja kuten suklaata tai murustavia leivonnaisia.





Read more
Auton vuokraaminen
Autossa lasten kanssa

Mitä tulee ajatella, kun vuokraa auton lomamatkalle? Mikä vaikuttaa hintaan, miltä yhtiöltä auto kannattaa vuokrata, mikä sisältyy hintaan ja mitä tulee pitää mielessä, kun noutaa auton? Hyvin valmistautuneena välttyy monilta virheiltä ja samalla säästää merkittävän määrän rahaa.



Mitä tulee pitää mielessä autoa vuokratessa?

Auton koko: Isommissa autoissa on enemmän tilaa lapsille, turvaistuimille ja matkatavaroille, mutta isommat autot ovat myös kalliimpia vuokrata, kuluttavat enemmän polttoainetta ja vaativat kalliimman vakuutuksen. Autovuokraamot yleensä luokittelevat autot sen perusteella, kuinka monta henkilö mahtuu sisälle ja kuinka paljon tilaa on matkatavaroille (annettu määränä tietyn kokoisia matkalaukkuja). Usein vuokraamot liioittelevat matkatavaratilan suuruutta. Joissain maissa on suuria hintaeroja bensan ja dieselin välillä, joten myös tämän huomioiminen on tärkeää autoa vuokratessa.

Toiminta ja varustus: Koon lisäksi tulee auto valita käytön mukaan. Mikäli tulet ajamaan lumisilla tai kuraisilla teillä, kannattaa valita nelivetoauto. Joissain maissa lumiketjut renkaissa ovat pakollisia ja ilman niitä teillä ei pysty ajamaan. Pitää myös valita, haluaako auton manuaalisella vai automaattisella vaihteistolla – kannattaa pitää mielessä, että joissain maissa on vasemmanpuoleinen liikenne, jolloin automaattinen vaihteisto voi olla kätevämpi (ettei tottumuksesta kurota väärälle puolelle vaihdetta vaihtaessa).

Turvaistuin lapsille: Ellet halua ottaa mukaan omaa turvaistuinta, muista varata turvaistuin auton varauksen yhteydessä. Pidä huoli, että saat lapsesi ikään sopivan tuolin. Useimmiten turvaistuimesta maksetaan päivittäinen hinta, tosin hinta ei ylitä tiettyä maksimihintaa, joka saavutettaisiin muutaman päivän jälkeen. Yli 3-vuotiaille lapsille on mahdollista hankkia kannettava, eritoten matkailuun tarkoitettu turvaistuin. Sivustoltamme löydät sellaisen täältä.




Kansainvälinen ajokortti: Monissa maissa vaaditaan kansainvälistä ajokorttia, mikä on käytännössä ajokorttisi käännettynä englanniksi. Voit tilata kansainvälisen ajokorttisi esim. Autoliiton sivuilta.

Pankkikortti: Tarvitset voimassa olevan pankkikortin sekä varausta tehdessä että autoa hakiessa. Huomaathan, että vahinkotapauksissa vuokraamo veloittaa omavastuun kortiltasi, joten pidä huoli, että kortilla on riittävästi katetta tämän maksamiseksi. Mikäli vuokraat auton ulkomailla, pidäthän huolen siitä, että kortillasi voi tehdä ostoksia kyseisessä maassa.

Vuokra-auton nouto ja palautus: Yleensä vuokra-auton noutaminen on kalliimpaa keskustassa kuin lentokentällä. Kustannukset ovat huomattavasti suuremmat, jos haluat noutaa auton yhdestä paikasta ja palauttaa sen toiseen.

Rahan säästäminen: Joillain lentoyhtiöillä ja matkanjärjestäjillä on tarjolla edullisia vuokra-autohintoja vuokraamojen kanssa sovittujen erikoishintojen kautta. Hinta on yleensä alhaisempi, mikäli suuntaat tavallisiin turistikohteisiin. Tällöin vuokraamon ei tarvitse ajaa autoa tyhjänä takaisin lähtötoimipisteeseen. Jos voit olla joustava päivämäärien suhteen, voit käyttää hyödyksi ajankohtien välisiä hintavaihteluja. Sen sijaan, että vuokraat GPS:n vuokraamolta, voit käyttää älypuhelimesi GPS:ää. Tankkaa auto itse ennen kuin palautat sen vuokraamon; tämä on halvempaa kuin antaa vuokraamon tankata auto.

 


Mikä vaikuttaa vuokra-auton hintaan?

Autolaji: Auton koko ja malli, moottorin suuruus, onko autossa neliveto vai ei, sesonki, onko vaihteisto manuaalinen vai automaattinen.

Ajajan ikä: Nuoret ja iäkkäät henkilöt yleensä maksavat enemmän, sillä heillä koetaan olevan suurempi tapaturmariski.

Ajajien määrä: Useimmissa vuokraamoissa joudut maksamaan lisämaksun, mikäli auton ajajia on useampi kuin yksi.

Ajoetäisyys: Joskus vuokrahintaan kuuluu ilmainen etäisyys, joskus ei. Jos ilmainen ajoetäisyys on rajoitettu, maksimietäisyyden ylittävään ajamiseen sisältyy lisähinta.

Viikonpäivä ja sesonki: Joissakin matkakohteissa tietyt sesongit ja viikonpäivät ovat kalliimpia kuin toiset. Hiljaisella kaudella ja viikonloppuina hinnat ovat yleensä alhaisempia, ja päinvastainen pätee huippusesonkiin ja arkipäiviin.

Erikoisvarustus: Turvaistuin ja GPS eivät sisälly vuokrahintaan, ja täytyy vuokrata erikseen.

Verot ja maksut: Ennen varausta, varmista mitkä verot ja maksut sisältyvät vuokrahintaan.

Vakuutukset: Lopulliseen vuokrahintaan vaikuttavat erilaiset vakuutukset, kuten tapaturmavakuutus ja varkausvakuutus. Tarkista myös, kuinka suuri omavastuu on ja kuinka paljon omavastuun poisto maksaisi.




Mielessä pidettävää, kun noudat vuokra-auton

Aika: Vuokra-autoa noudettaessa on paljon, mitä tulee käydä läpi, ja virheitä sattuu helposti. Varaa auton noutamiseen paljon aikaa ja yritä selviytyä noudosta häiriöittä, esim. anna lastesi istua matkakumppanisi kanssa pois vuokraamon tiskin luota.

Sopimus: Lue sopimus huolella ja tarkista, että yksityiskohdat ja hinta vastaavat varaustasi. Älä stressaa, jos vuokraamossa on pitkä jono. Se on vuokraamon ongelma, ei sinun.

Vauriodokumentti: Vuokraamo tulee vaatimaan, että allekirjoitat dokumentin, jossa todetaan auton kunto luovutushetkellä. Tarkista huolella, ettei auton ulko- tai sisäpuolella ole vahinkoja. Mikäli vahinkoja löytyy, nämä tulee lukea dokumentissa, jonka vuokraamo on allekirjoittanut. Mikäli löydät vahinkoja, joita ei ole mainittu dokumentissa, pidä huoli, että vuokraamon edustaja on tietoinen viasta, merkitsee sen dokumenttiin ja allekirjoittaa sen. Naarmujen ja kolhujen lisäksi tarkista ajovalot, renkaat ja vanteet, taustapeilit ja penkkien verhoilu.

Auton fyysinen kunto: Varmista, että auto on huollettu ja tarkastettu. Tarkista renkaat (kuviointi ja ilmanpaine), että kaikki nesteet on täytetty (jarruneste, jäähdyttimen neste, tuulilasin pesuneste), ja että kaikki valot, tuulilasin pyyhkijät ja turvavyöt toimivat kuten pitää.

Tilattu varustus: Varmista, että tilaamasi varusteet on asennettu autoon ja että ne toimivat kuten pitää.

Sopivuus lapsille: Jos olet vuokrannut turvaistuimen, on tärkeää varmistaa, että se on asennettu kunnolla, on turvallinen ja lapsellesi sopiva. Varmista myös, että turvatyyny on kytketty pois sen 

Read more
Matkapahoinvointi
Autossa lasten kanssa

Käytännössä kaikki, sekä aikuiset että lapset, voivat saada matkapahoinvointia matkustaessaan autossa, bussissa tai veneellä (merisairaus). Matkapahoinvointi johtuu aivon tasapainokeskuksen saamien signaalien ristiriitaisesta tulkinnasta. Tämä artikkeli antaa vinkkejä matkapahoinvoinnin ennaltaehkäisemiseen autolomalla lasten kanssa.



Mistä matkapahoinvointi johtuu?

Matkapahoinvointi ja merisairaus johtuvat siitä, kun pään liikkeet eivät vastaa silmien tai muiden tuntoelimien aivoille lähettämiä signaaleja. Tämä tapahtuu, kun keho pysyy paikoillaan, mutta silmät ja tasapainoelimet havaitset liikkeen. Aivot vertailevat aina vastaanottamiaan tasapainosignaaleja ja odotettua kuvaa siitä, mitä ympäristössä tulisi tapahtua – kun näkymä ei vastaa odotuksia, voi tämä johtaa pahoinvointiin.


Kuka voi tulla matkapahoinvoivaksi?

Käytännössä kuka tahansa voi tulla matkapahoinvoivaksi tai merisairaaksi, tosin tämä on harvinaista alle 2-vuotiaissa lapsissa, sillä heidän tasapainoelimensä eivät ole vielä täysin kehittyneet. Joillain ihmisillä on perinnöllinen taipumus matkapahoinvointiin, kun taas kuurot ihmiset eivät tule matkapahoinvoiviksi. Migreeni, väsymys, alkoholin juonti sekä runsas tai rasvapitoinen ruoka ennen automatkaa lisäävät matkapahoinvoinnin riskiä.


Matkapahoinvoinnin oireet

Matkapahoinvoinnin ensimmäiset oireet ovat väsymys ja haukottelu. Tätä seuraavia oireita ovat vaikeus keskittyä, herkkyys mm. äkillisille liikkeille, tuoksuille (esim. ruoka, tupakka, bensa) ja epämukava olo vatsan alueella. Kun pahoinvointi iskee, tavallisimmat reaktiot ovat oksentaminen, huono vointi, paleleminen ja kylmä hikoilu. Muita oireita ovat kalpeneminen, tasapaino-ongelmat ja yliherkkyys tuoksuille.





Miten matkapahoinvointia voi ennaltaehkäistä?

Ennaltaehkäisevät toimet: Vältä täyttävää ja rasvapitoista ruokaa sekä alkoholia ennen matkaa. Hiilihydraattipitoinen ruoka matkaa edeltävä päivänä vähentää matkapahoinvoinnin riskiä. Pyri myös lepäämään ja nukkumaan hyvin ennen matkaa. Harkitse pahoinvointilääkkeen käyttöä, mikäli joku perheenjäsen on herkkä matkapahoinvoinnille – lääke otetaan yleensä tuntia ennen matkaa. Jos et ole käyttänyt pahoinvointilääkettä aikaisemmin, kokeile sitä ensin kotona, jotta tiedät, toimiiko se ja aiheuttaako se sivuvaikutuksia.

Pienennä matkapahoinvoinnin riskiä matkan aikana: Seuraa lastesi vointia matkan aikana. Mikäli he vaikuttavat hiljaisilta, kalpeilta, veltoilta tai välinpitämättömiltä, tämä voi olla merkki tulevasta matkapahoinvoinnista. Jos mahdollista, yritä suorittaa pitkät ajomatkat lasten nukkuessa: tämä vähentää pahoinvoinnin riskiä. Matkapahoinvoinnin välttämiseksi voit yrittää viedä lasten ajatukset muualle vaikkapa laulamalla yhdessä, tietovisailulla tai kuuntelemalla äänikirjaa.


Matkapahoinvoinnin riski lisääntyy takapenkillä, joten pyri istumaan auton etupenkillä tai bussin etuosassa. Vältä tekemistä, jossa katsot alaspäin, kuten lukemista ja kännykällä tai tabletilla selailua. Pidä sen sijaan katse edessäpäin, keskittyen vastaantulevaan tiehen tai horisonttiin. Vältä korkeita lämpötiloja autossa. Tuuleta jatkuvasti ja päästä raikasta ilmaa sisään. Säilytä nestetasapaino juomalla matkan aikana ja syö mieluummin pieniä määriä isojen ja tukevien aterioiden sijaan. Pidä tarpeeksi taukoja, vaikkapa leikkipaikkojen tai viheralueiden luona. Minimoi altistumista ruuan, tupakan tai bensan hajulle.

Pidä mukana oksennuspusseja, kosteuspyyhkeitä ja talouspapereja siltä varalta, että lapsen on oksennettava autossa.


Tässä valikoimamme lasten turva-, terveys- ja hyvinvointituotteita:

Read more